Puree jabłkowe ze śmietaną

Kategoria: Deser

Puree jabłkowe ze śmietaną to ciekawa opcja na domowy deser. Schłodzone puree idealnie nada się jako dodatek do lodów i ciast. Tym fantastycznym dodatkiem zaskoczysz swoich gości.

Czas gotowania: 10 min Czas przygotowania: 10 min
240 kalorii
4 porcje
Puree jabłkowe ze śmietaną

    Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 200 ml słodkiej śmietany
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu

    Przygotowanie

  • Jabłka obierz ze skórki, drobno pokrój i ugotuj na parze np. korzystając z urządzenia do gotowania na parze. Przełóż jabłka do większego naczynia.
  • Dodaj sok z cytryny i cukier, a następnie zmieszaj wszystko przy użyciu miksera na jednolitą masę.
  • W drugim naczyniu ubij śmietanę, tak aby miała konsystencję bitej śmietany. Przełóż ją do garnka z jabłkami i wymieszaj.
  • Dodaj cukier waniliowy oraz szczyptę cynamonu i zamieszaj wszystko dużą łyżką kuchenną.
Podziel się przepisem ze znajomymi
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

Szarlotka

Szarlotka

Sernik

Sernik

Jagodowe babeczki

Jagodowe Babeczki

sałatka cezar

Sałatka Cezar

risotto z grzybami

Risotto z grzybami

najlatwiejsza lemoniada

Lemoniada

Inne smaczne przepisy kulinarne:

makaron z serem

Makaron z Serem

klasyczne spaghetti z wieprzowina

Spaghetti z Wieprzowiną

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

skrzydełka z kurczaka na ostro

Skrzydełka z Kurczaka

Żeberka z sosem barbecue

Żeberka z sosem BBQ

Kurczak Teriyaki

Kurczak Teriyaki

salatka grecka

Salatka Grecka

klasyczne mojito

Klasyczne Mojito

krazki cebulowe

Krążki Cebulowe