Ptysie z nadzieniem twarogowym

Kategoria: Deser

Przygotuj ptysie z nadzieniem twarogowym! Ptysie to popularny smakołyk cukierniczy, które znamy z dzieciństwa. Z naszym smacznym przepisem przygotujesz ptysie w wersji na słono – z twarogiem. Doskonale sprawdzą się jako pożywne i ciekawe śniadanie.

Czas gotowania: 20 min Czas przygotowania: 30 min
270 kalorii
6 porcji
Ptysie z nadzieniem twarogowym

    Składniki na ptysie:

  • 3/4 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 50 g masła
  • 200 g twarogu
  • 4 orzechy włoskie
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

    Przygotowanie

  • Pół szklanki zagotuj ze szczyptą wody. Włóż masło i roztop. Mieszając wsyp mąkę do momentu, ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka.
  • Odstaw na parę minut, wbij jedno jajko mieszaj aż ciasto będzie gładkie, dodaj kolejne jajka i mieszamy.
  • Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego. W dużej odległości od siebie zrób kleksy na blasze okrytej papierem do pieczenia.
  • Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  • W międzyczasie zrób nadzienie. Twaróg zmieszaj ze szczypiorem i dopraw.
  • Posiekaj orzechy i upraż je na patelni, zmieszaj z twarogiem.
  • Upieczone ptysie przetnij na pół i środek wypełnij farszem, zamykając całość.
Podziel się przepisem na ptysie ze znajomymi
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

Szarlotka

Szarlotka

Sernik

Sernik

Jagodowe babeczki

Jagodowe Babeczki

sałatka cezar

Sałatka Cezar

risotto z grzybami

Risotto z grzybami

najlatwiejsza lemoniada

Lemoniada

Inne smaczne przepisy kulinarne:

makaron z serem

Makaron z Serem

klasyczne spaghetti z wieprzowina

Spaghetti z Wieprzowiną

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

skrzydełka z kurczaka na ostro

Skrzydełka z Kurczaka

Żeberka z sosem barbecue

Żeberka z sosem BBQ

Kurczak Teriyaki

Kurczak Teriyaki

salatka grecka

Salatka Grecka

klasyczne mojito

Klasyczne Mojito

krazki cebulowe

Krążki Cebulowe