Placek drożdżowy

Kategoria: Deser

Placek drożdżowy to jedno z najbardziej popularnych i prostych do przygotowania ciast. Przez swoją prostotę gości na polskich stołach zarówno podczas Bożego Narodzenia, oraz Wielkanocy. Idealny na podwieczorek, spotkanie ze znajomymi lub poranek z kawą. Może zastąpić również śniadanie, ponieważ jest bardzo sycący. Szybki, prosty i tani przepis na placek drożdżowy.

Placek drożdżowy
Czas gotowania: 60 min Czas przygotowania: 35 min
300 kalorii
8 porcji
Podziel się przepisem na ze znajomymi

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • Szklanka cukru
  • 50 g drożdży
  • 2 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • Cukier waniliowy
  • Pół kostki margaryny
  • 2 łyżki oleju
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  • Drożdże należy rozdrobnić w ciepłym mleku i odstawić do wyrośnięcia. Jaja, cukry ucieramy. Drożdże po wyrośnięciu dodajemy do cukru z jajkami, soli oraz mąki. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut.
  • Do masy dodajemy rozpuszczoną margarynę i ponownie wyrabiamy. Wykładamy na blachę i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Nasz placek jest gotowy.
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

Nadziewane Pomidory

Nadziewane Pomidory

Pieczeń Rzymska

Pieczeń Rzymska

Gulasz Węgierski

Gulasz Węgierski

słodkie rogaliki

Słodkie rogaliki

muffinki z wisniami

Muffinki z wiśniami

Wieprzowina w sosie słodko - kwaśnym

Wieprzowina w sosie

Inne przepisy kulinarne:

paryskie makaronki

Paryskie Makaronki

sos guacamole

Sos Guacamole

sos pikantny

Sos Pikantny

Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem

Zielona sałatka z warzyw

Zielona sałatka z warzyw

lody waniliowe

Lody waniliowe