Paryskie makaronki

Kategoria: Deser

Paryskie makaroniki to małe, słodkie ciasteczka – kto z nas ich nie zna? Szczególnie popularne w stolicy Francji, kuszą turystów i mieszkańców z witryn cukierni i sklepów spożywczych. Słodkie i kruche, dosłownie rozpływają się w ustach. Doskonale komponują się z owocową herbatą lub kawą cappuccino. Razem z naszym przepisem zrób je w swoim domu. Szybki, prosty i tani przepis na paryskie makaronki.

Paryskie makaronki
Czas gotowania: 15 min Czas przygotowania: 20 min
100 kalorii
14 porcje
Podziel się przepisem na paryskie makaronki ze znajomymi

Składniki:

  • 380 g cukru pudru
  • 125 g mąki migdałowej
  • 50 g kakao
  • 200 g białek jaj kurzych
  • Krem:
  • 15 ml śmietany
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 20 g masła

Przygotowanie:

  • Cukier puder wymieszać dokładnie z mąką migdałową i kakao. Wszystko przesiać przez sitko. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy ze składnikami sypkimi.
  • Blachę przykrywamy papierem do pieczenia i rękawem cukierniczym wylewamy porcje ciasta w kształcie kółek. Pieczemy w 200 stopniach około 15 minut.
  • Aby przygotować krem, gotujemy śmietanę wlewając do niej roztopioną gorzką czekoladę i masło. Mieszamy w celu stworzenia gęstego kremu.
  • Masę kładziemy na spód połowy ciasteczek, zakrywając drugą częścią i lekko dociskając. Po wystygnięciu makaroniki są gotowe do spożycia.
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

poledwiczki z zielonym pieprzem

Polędwiczki

kotlet schabowy z rusztu

Kotlet Schabowy

owocowe ptasie mleczko

Ptasie Mleczko

cytrynowy mus z kaszy mannej

Mus z Kaszy Mannej

domowe ciasto porzeczkowe

Ciasto Porzeczkowe

sos cebulowy

Sos Cebulowy

Inne przepisy kulinarne:

Kakao domowej roboty

Kakao

krazki cebulowe

Krążki Cebulowe

Paluszki Serowe

Paluszki Serowe

Szarlotka

Szarlotka

Sernik

Sernik

amerykańskie naleśniki

Amerykańskie Naleśniki

Jagodowe babeczki

Jagodowe Babeczki

Pizza Margherita

Pizza Margherita

Skrzydelka z kurczaka na ostro

Skrzydelka z Kurczaka