Wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a co za tym idzie przychodzi czas na świąteczne wypieki. Oczaruj swoich bliskich keksem z nutą mandarynki, która jest symbolem świątecznego ciepła. Gotowe ciasto możesz udekorować plastrami suszonej pomarańczy, na pewno doda to uroku i magii. Szybki, prosty i tani przepis na keks z nutą mandarynki.
Mandarynki należy obrać i podzielić na cząstki, pokroić na kawałeczki.
Margarynę należy utrzeć z cukrem, dodać jajka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do ucieranej masy. Dodajemy rodzynki.
Foremkę wykładamy pergaminem i nalewamy ciasta. Pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Aby zrobić polewę, obieramy banana i dokładnie go rozgniatamy. Dodajemy cukier, kakao oraz rum. Miksujemy na gładko mikserem. Polewamy ciasto. Nasz keks mandarynkowy jest gotowy, aby się nim delektować.