Jabłka w karmelu

Kategoria: Deser

Jabłka w karmelu to słodki przysmak, który zadowoli zarówno dużych, jak i małych. Nie tylko jest pyszny, ale również efektownie się prezentuje. Jabłka na patyku sprzedawane są między innymi w światowej sławy parkach rozrywki Disneyland, jako atrybut Królewny Śnieżki. Dzięki naszemu przepisowi przygotujesz ten smakołyk u siebie w domu. Idealnie sprawdzi się na imprezę dla Twoich pociech. Szybki, prosty i tani przepis na jabłka w karmelu.

Jabłka w karmelu
Czas gotowania: 15 min Czas przygotowania: 10 min
200 kalorii
4 porcje
Podziel się przepisem ze znajomymi

Składniki:

  • 4 czerwone jabłka
  • 250 g cukru białego
  • Łyżka miodu
  • 50 ml wody
  • Łyżeczka mielonej wanilii
  • Łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

  • Jabłka należy umyć oraz osuszyć. W miejsce ogonków wkładamy długie patyki (najlepiej sprawdzą się przeznaczone do szaszłyków).
  • Do garnka wsypujemy cukier, wodę, wanilię, cynamon oraz miód. Wszystko mieszamy i gotujemy na średnim ogniu. Karmel jest gotowy, gdy cukier się rozpuści a masa będzie mieć lekko brązowy kolor.
  • Jabłko maczamy w karmelu kilka razy, aż cała jego powierzchnia będzie pokryta. Gotowe jabłka odkładamy np. na blachę posmarowaną olejem i trzymamy tam do ostygnięcia.
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

Kurczak Teriyaki

Kurczak Teriyaki

najlatwiejsza lemoniada

Lemoniada

klasyczne mojito

Klasyczne Mojito

Kakao domowej roboty

Kakao

krazki cebulowe

Krążki Cebulowe

Paluszki Serowe

Paluszki Serowe

Inne przepisy kulinarne:

Pieczone Ziemniaki

Pieczone Ziemniaki

zdrowy sos czosnkowy

Sos Czosnkowy

sos pesto domowej roboty

Sos Pesto

sałatka cezar

Sałatka Cezar

salatka grecka

Salatka Grecka

risotto z grzybami

Risotto z grzybami