Jabłka w karmelu to słodki przysmak, który zadowoli zarówno dużych, jak i małych. Nie tylko jest pyszny, ale również efektownie się prezentuje. Jabłka na patyku sprzedawane są między innymi w światowej sławy parkach rozrywki Disneyland, jako atrybut Królewny Śnieżki. Dzięki naszemu przepisowi przygotujesz ten smakołyk u siebie w domu. Idealnie sprawdzi się na imprezę dla Twoich pociech. Szybki, prosty i tani przepis na jabłka w karmelu.
Jabłka należy umyć oraz osuszyć. W miejsce ogonków wkładamy długie patyki (najlepiej sprawdzą się przeznaczone do szaszłyków).
Do garnka wsypujemy cukier, wodę, wanilię, cynamon oraz miód. Wszystko mieszamy i gotujemy na średnim ogniu. Karmel jest gotowy, gdy cukier się rozpuści a masa będzie mieć lekko brązowy kolor.
Jabłko maczamy w karmelu kilka razy, aż cała jego powierzchnia będzie pokryta. Gotowe jabłka odkładamy np. na blachę posmarowaną olejem i trzymamy tam do ostygnięcia.