Gruszki w korzennym syropie

Kategoria: Deser

Gruszki w korzennym syropie to efektywny, pięknie prezentujący się deser. Osłodzi z pewnością jesienne chwile z naszymi przyjaciółmi. Ten prosty deser możemy zrobić jedynie w kilkanaście minut, a w pamięci naszych gości zostaniemy na zawsze. Korzenny smak możemy podkreślić smakiem likieru miętowego. Szybki, prosty i tani przepis na gruszki w korzennym syropie.

Czas gotowania: 15 min Czas przygotowania: 15 min
300 kalorii
4 porcje
Gruszki w korzennym syropie
Podziel się przepisem na gruszki ze znajomymi

Składniki:

  • 4 świeże, duże gruszki
  • 4 łyżki cukru
  • 6 goździków
  • Łyżeczka cynamonu
  • Łyżeczka imbiru mielonego
  • Sok z całej cytryny
  • Łyżka likieru miętowego

Przygotowanie:

  • W garnku gotujemy litr wody z cukrem, sokiem z cytryny. Dolewamy likier i dodajemy przypraw.
  • Po chwili dodajemy dokładnie obrane gruszki i gotujemy je do czasu aż będą miękkie. Podajemy polane karmelem lub skrystalizowanym cukrem. Nasze danie jest już gotowe. Możemy delektować się gruszkami w korzennym syropie.
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

sos rodzynkowo–miodowy

Sos Rodzynkowo–Miodowy

włoska kanapka z szynką parmeńską

Włoska Kanapka

Frytki Belgijskie

Frytki Belgijskie

Creme Brulee

Creme Brulee

Panna Cotta

Panna Cotta

zawijance z kurczaka w-szynce parmenskiej

Zawijańce z Kurczaka

Inne przepisy kulinarne:

sałatka z pieczonej papryki

Sałatka Z Pieczonej Papryki

Sałatka z wędzonym łososiem

Sałatka Z Łososiem

skrzydełka po indyjsku

Skrzydełka Po Indyjsku

sos orientalny

sos orientalny

Indyk w ziołach

Indyk W Ziołach

salatka z brokułow z cytryną i chili

Sałatka z Brokułów

salatka warzywna z krewetkami

Sałatka z Krewetkami

sos chrzanowy z koperkiem

Sos Chrzanowy

sos orzechowy

Sos Orzechowy