Gorąca czekolada

Kategoria: Deser

Gorąca czekolada to wspaniały napój, który wielu z nas kojarzy się z dzieciństwem. Do tej pory gorąca czekolada króluje w górskich kurortach czy uroczych, niewielkich kawiarenkach i cukierniach podbijając serca zarówno małych jak i dużych. Doskonale rozgrzewa, poprawia nastrój – nasiona kakaowca zawierają w sobie dużo magnezu. Skuś się na gorącą czekoladę z prawdziwego zdarzenia w zaciszu twojego domu. Szybki, prosty i tani przepis na gorącą czekoladę.

Gorąca czekolada
Czas gotowania: 15 min Czas przygotowania: 5 min
220 kalorii
2 porcje
Podziel się przepisem na gorącą czekoladę ze znajomymi

Składniki:

  • 125 ml śmietanki 30 %
  • 200 ml mleka
  • Tabliczka czekolady (ok 100 g)
  • Cynamon

Przygotowanie:

  • Mleko należy zagotować ze śmietanką, często mieszając.
  • Czekoladę kruszymy na jak najmniejsze kawałki i wrzucamy ją do gotującej się mlecznej mieszanki. Często mieszamy.
  • Gdy czekolada się rozpuści, możemy dodać cynamon lub inną przyprawę. Nasza gorąca czekolada jest gotowa.
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

aromatyczna pieczen z wieprzowiny

Pieczeń z wieprzowiny

szynka gotowana

Szynka gotowana

tacos z kurczakiem

Tacos z kurczakiem

aromatyczny kurczak z rożna

Kurczak z rożna

panierowane skrzydelka z kurczaka

Panierowane skrzydełka z kurczaka

kurczak w migdałach

Kurczak w migdałach

Inne przepisy kulinarne:

udka po indyjsku

Udka po indyjsku

wloska salatka z parmezanem i serem kozim

Włoska sałatka

panierowane krażki cebulowe

Panierowane krażki cebulowe

gołabki wegetariańskie

Gołabki wegetariańskie

placek drożdżowy

Placek drożdżowy

łatwe ciasto ucierane

Łatwe ciasto ucierane