Kto z nas nie pamięta wakacji nad morzem? Szum delikatnej bryzy, wiatr oraz mewy. Kolejki przed budkami z goframi, które dostępne były w wielu różnych wariantach: z bitą śmietaną, z polewą, z posypką, z dżemem czy z owocami w żelu. Z naszym przepisem przeniesiesz się znowu w czasy wakacyjnej beztroski, przygotowując gofry z ulubionymi dodatkami. Szybki, prosty i tani przepis na gofry.
Czas gotowania: 10 min
Czas przygotowania: 15 min
260 kalorii
4 porcje
Składniki na gofry:
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru puder
1 łyżka cukru waniliowego
2 jajka
Szczypta soli
0.5 szklanki oleju słonecznikowego
Szklanka mleka
Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól, cukier puder, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Mieszamy składniki sypkie, dodajemy jajka, olej oraz mleko.
Wszystkie składniki miksujemy mikserem na gładką masę.
Rozgrzewamy gofrownicę i pieczemy gofry około 3 minut. Możemy je również upiec w specjalnych foremkach przeznaczonych do piekarnika – wtedy czas pieczenia to około 10 minut w 180 stopniach.
Nasze gofry są gotowe. Wystarczy je tylko wzbogacić ulubionymi dodatkami.