Gofry

Kategoria: Deser

Kto z nas nie pamięta wakacji nad morzem? Szum delikatnej bryzy, wiatr oraz mewy. Kolejki przed budkami z goframi, które dostępne były w wielu różnych wariantach: z bitą śmietaną, z polewą, z posypką, z dżemem czy z owocami w żelu. Z naszym przepisem przeniesiesz się znowu w czasy wakacyjnej beztroski, przygotowując gofry z ulubionymi dodatkami. Szybki, prosty i tani przepis na gofry.

Gofry
Czas gotowania: 10 min Czas przygotowania: 15 min
260 kalorii
4 porcje

Składniki na gofry:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru puder
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • Szczypta soli
  • 0.5 szklanki oleju słonecznikowego
  • Szklanka mleka

Przygotowanie:

  • Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól, cukier puder, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Mieszamy składniki sypkie, dodajemy jajka, olej oraz mleko.
  • Wszystkie składniki miksujemy mikserem na gładką masę.
  • Rozgrzewamy gofrownicę i pieczemy gofry około 3 minut. Możemy je również upiec w specjalnych foremkach przeznaczonych do piekarnika – wtedy czas pieczenia to około 10 minut w 180 stopniach.
  • Nasze gofry są gotowe. Wystarczy je tylko wzbogacić ulubionymi dodatkami.
Podziel się przepisem na gofry ze znajomymi
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

paryskie makaronki

Paryskie Makaronki

sos guacamole

Sos Guacamole

sos pikantny

Sos Pikantny

Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem

Zielona sałatka z warzyw

Zielona sałatka z warzyw

lody waniliowe

Lody waniliowe

Inne przepisy kulinarne:

sos rodzynkowo-miodowy

Sos Rodzynkowo–Miodowy

włoska kanpka z szynką parmeńską

Włoska Kanapka

Frytki Belgijskie

Frytki Belgijskie

Creme Brulee

Creme Brulee

Panna Cotta

Panna Cotta

zawijance z kurczaka w-szynce parmenskiej

Zawijańce z Kurczaka