Faworki, inaczej zwane chrustem, przygotowywane są głównie na karnawał. Te ciastka rozpowszechnione są szczególnie na terenie Polski oraz Litwy, choć cieszą się popularnością również na terenie Niemiec. Te chrupkie ciastka mają słodki smak, najczęściej udekorowane są cukrem pudrem, choć można je również posypać cynamonem, kakao lub inną słodką posypką. Z naszym przepisem wykonasz je w prosty sposób. Szybki, prosty i tani przepis na faworki.
Masło wyjąć z lodówki i zostawić do czasu aż będzie miękkie. Mąkę mieszamy z solą i masłem, łączymy składniki i wyrabiamy.
Jajka i żółtka miksujemy ze śmietaną i cukrem, aż uzyskają jednorodną konsystencję. Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto i odstawiamy na około godzinę.
Rozwałkowujemy ciasto na stolnicy posypanej mąką. Ciasto kroimy na małe paski. W każdym pasku robimy nacięcie nożem.
Końcówkę paska należy delikatnie przewlec przez nacięcie, i tak tworzą się faworki.
Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy faworki, smażąc je około minuty na każdej stronie. Aż będą rumiane. Gotowe faworki odsączamy na jednorazowym ręczniku kuchennym i gdy wystygną posypujemy je cukrem pudrem lub cynamonem, zależnie od preferencji. Nasze przepyszne faworki są już gotowe.