Domowe krówki

Kategoria: Deser

Cukierki krówki to jeden z niezapomnianych smaków dzieciństwa. Kto nie pamięta czasów, gdy z utęsknieniem wyczekiwał na odpustowe stragany pełne tych łakoci? Krówki już kilka lat temu wróciły do łask, czego dowodem jest ogromna liczba stoisk w miejscowościach turystycznych. Można na nich zakupić słodkie krówki na wagę, dostępne w wielu wariacjach smakowych. Z naszym przepisem przygotujesz krówki we własnym domu. Szybki, prosty i tani przepis na domowe krówki.

Domowe krówki
Czas gotowania: 60 min Czas przygotowania: 5 min
150 kalorii
12 porcje
Podziel się przepisem na krówki ze znajomymi

Składniki:

  • 2 szklanki cukru
  • Opakowanie cukru wanilinowego lub zmielonej wanilii
  • 2 szklanki mleka
  • 100 g masła

Przygotowanie:

  • Składniki należy wsypać do garnka oraz je zamieszać. Masło powinno być w temperaturze pokojowej
  • Powoli podgrzewamy, często mieszając. Gdy mieszanina się zagotuje, należy gotować ją około godziny, pamiętając o częstym mieszaniu.
  • Gdy masa stanie się gęsta i zmieni kolor należy lekko zwiększyć temperaturę. Gotujemy do czasu gdy masa jest bardzo gęsta, kleista.
  • Masę przelewamy do formy wysmarowanej olejem lub masłem, pozostawiamy do wystygnięcia. Kroimy po kilku godzinach na drobne kawałki. Nasze krówki są gotowe.
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

Szarlotka

Szarlotka

Sernik

Sernik

amerykańskie naleśniki

Amerykańskie Naleśniki

Jagodowe babeczki

Jagodowe Babeczki

Pizza Margherita

Pizza Margherita

Skrzydelka z kurczaka na ostro

Skrzydelka z Kurczaka

Inne przepisy kulinarne:

Klasyczne Burgery Wołowe

Klasyczne Burgery Wołowe

Ciasto na pizze

Ciasto na Pizze

makaron z serem

Makaron z Serem

klasyczne spaghetti z wieprzowina

Spaghetti z Wieprzowiną

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

Żeberka z sosem barbecue

Żeberka z sosem BBQ