Domowe ciasto porzeczkowe

Kategoria: Deser

Domowe ciasto porzeczkowe to idealny deser na jesienne wieczory. Sprawdzi się również jako słodki dodatek do kawy na spotkania ze znajomymi. To wyjątkowe ciasto przywołuje na myśl jesień. Zamiast porzeczek możemy dodać również kawałki rabarbaru, winogrona, agrest lub maliny – wszystko zależy od tego, co mamy w spiżarni. Szybki, prosty i tani przepis na domowe ciasto porzeczkowe.

Domowe ciasto porzeczkowe
Czas gotowania: 40 min Czas przygotowania: 15 min
300 kalorii
8 porcje
Podziel się przepisem na ciasto porzeczkowe ze znajomymi

Składniki:

  • Dwie szklanki mąki pszennej
  • Szklanka cukru
  • Dwie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Cztery jaja
  • Pół szklanki oliwy z oliwek
  • Szklanka mleka
  • Szklanka świeżych porzeczek
  • Kawałek masła do wysmarowania blachy

Przygotowanie:

  • Białka oddzielamy od żółtek. Białka umieszczamy w garnku, a żółtka w misie od miksera.
  • Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy do czasu powstania gładkiej masy. Stopniowo dodajemy mleko, oliwę z oliwek, przesianą przez sito mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy masę około czterech minut.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę. Do miski wsypujemy porzeczki, posypując je mąką w celu ich oblepienia.
  • Przygotowane w ten sposób porzeczki dodajemy do ciasta wraz z pianą z białek. Mieszamy wszystkie składniki
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

sos rodzynkowo–miodowy

Sos Rodzynkowo–Miodowy

włoska kanpka z szynką parmeńską

Włoska Kanapka

Frytki Belgijskie

Frytki Belgijskie

Creme Brulee

Creme Brulee

Panna Cotta

Panna Cotta

zawijance z kurczaka w-szynce parmenskiej

Zawijańce z Kurczaka

Inne przepisy kulinarne:

sos orientalny

sos orientalny

Indyk w ziołach

Indyk W Ziołach

salatka z brokułow z cytryną i chili

Sałatka z Brokułów

salatka warzywna z krewetkami

Sałatka z Krewetkami

sos chrzanowy z koperkiem

Sos Chrzanowy

sos orzechowy

Sos Orzechowy

Szarlotka

Szarlotka

Sernik

Sernik

amerykańskie naleśniki

Amerykańskie Naleśniki