Dekoracyjny karmel

Kategoria: Deser

Palony karmel to inaczej skarmelizowany cukier. Idealnie nadaje się jako dekoracja do wszelkiego typu deserów, galaretek, ciasteczek oraz tortów. Można tworzyć z niego efektowne wzory oraz kształty. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie chwile. Skorzystaj z naszego przepisu i zaskocz swoich gości efektownymi dekoracjami. Można z niego zrobić również cukierki. Szybki, prosty i tani przepis na dekoracyjny karmel.

Dekoracyjny karmel
Czas gotowania: 15 min Czas przygotowania: 5 min
170 kalorii
4 porcje
Podziel się przepisem ze znajomymi

Składniki:

  • Szklanka cukru brązowego lub białego

Przygotowanie:

  • Na lekkim gazie rozgrzewamy metalowy garnuszek i powoli wsypujemy do niego cukier.
  • Podgrzewamy na niewielkim ogniu, ciągle mieszając. Musimy pamiętać, aby ogień był naprawdę nieduży, bo w przeciwnym wypadku cukier się spali zamiast skarmelizować.
  • Karmelizowany cukier jest gotowy, gdy przypomina płynną masę. Wtedy należy ją delikatnie przestudzić. Cukier można wylać do foremek lub bezpośrednio na desery, tworząc delikatnie wzory.
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

aromatyczna pieczen z wieprzowiny

Pieczeń z wieprzowiny

szynka gotowana

Szynka gotowana

tacos z kurczakiem

Tacos z kurczakiem

aromatyczny kurczak z rożna

Kurczak z rożna

panierowane skrzydelka z kurczaka

Panierowane skrzydełka z kurczaka

kurczak w migdałach

Kurczak w migdałach

Inne przepisy kulinarne:

udka po indyjsku

Udka po indyjsku

wloska salatka z parmezanem i serem kozim

Włoska sałatka

panierowane krażki cebulowe

Panierowane krażki cebulowe

gołabki wegetariańskie

Gołabki wegetariańskie

placek drożdżowy

Placek drożdżowy

łatwe ciasto ucierane

Łatwe ciasto ucierane