Ciasto marchewkowe to słodki smakołyk, który będzie idealnym uzupełnieniem podwieczorku, drugiego śniadania. Doskonale komponuje się zarówno z kawą, jak i herbatą. Jeśli nie masz pomysłu na ciasto, ten przepis będzie idealnym planem, aby zaskoczyć Twoich gości. Słodki smak marchewki doskonale komponuje się z nieco kwaśną nutą lukru. Szybki, prosty i tani przepis na ciasto marchewkowe.
Czas gotowania: 40 min
Czas przygotowania: 25 min
330 kalorii
10 porcje
Składniki:
Szklanka cukru
2 jajka
2 szklanki startej marchwi
¾ szklanki oleju roślinnego
Łyżka cynamonu
Szczypta soli
Łyżeczka sody oczyszczonej
Bakalie: rodzynki, orzechy włoskie, migdały
½ szklanki cukru pudru
Sok z małej cytryny
Przygotowanie:
Jajka miksujemy z cukrem.
Powoli dodajemy olej roślinny i miksujemy całość.
Do mieszaniny jajek, cukru i oleju kolejno dorzucamy mąkę, sodę, sól oraz cynamon. Mieszamy i miksujemy.
Na sam koniec dodajemy marchewkę oraz bakalie. Mieszamy składniki dużą łyżką, a ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Aby wykonać lukier pół szklanki cukru pudru mieszamy z sokiem wyciśniętym z niewielkiej cytryny, ucieramy na gładką masę.
Wyjmujemy nasze ciasto z piekarnika, a po ostudzeniu dekorujemy je lukrem. Nasze ciasto marchewkowe jest gotowe do podania.