Ciastka bezy

Kategoria: Deser

Bezy to delikatne ciastka, których podstawowym składnikiem są białka jajek kurzych. Te słodkie ciasteczka są idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy, stanowią również bazę do innych deserów na bazie kremu. Z naszym przepisem w prosty sposób zrobisz bezy w swoim domu. Jeśli chcesz uzyskać kolor możesz dodać do nich barwników spożywczych. Szybki, prosty i tani przepis na ciastka bezy.

Ciastka bezy
Czas gotowania: 60 min Czas przygotowania: 15 min
270 kalorii
8 porcje

Składniki:

  • 4 białka jaj kurzych
  • Szczypta soli
  • 200 g cukru pudru

Przygotowanie:

  • Białka jajek ubijamy na sztywno mikserem. Dodajemy szczyptę soli przy ubijaniu. Piana powinna być sztywna.
  • Stopniowo, porcjami dodajemy cukier puder i ubijamy. Piana powinna być koloru białego i nie spływać. W tym momencie możemy dodać również barwnik spożywczy, jeśli chcemy uzyskać bezy w konkretnym kolorze.
  • Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Bezy wyciskamy na blachę za pomocą rękawa cukierniczego lub specjalnej, plastikowej wyciskarki. Możemy również nakładać masę za pomocą dużej łyżki.
  • Piekarnik nagrzewamy do około 140 stopni, wstawiamy blachę i zmniejszamy temperaturę o 20 stopni. Pieczemy około 60 minut. Bezy powinny być koloru białego i być suche. Nasze bezy są gotowe.
Podziel się przepisem na bezy ze znajomymi
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

ciasto kakaowo żurawinowe

Ciasto Kakaowo-żurawinowe

Ryż Po Chińsku

Ryż Po Chińsku

sałatka turecka na ciepło

Sałatka Turecka

sałatka z pieczonej papryki

Sałatka Z Pieczonej Papryki

Sałatka z wędzonym łososiem

Sałatka Z Łososiem

Wiejskie ziemniaczki

Wiejskie ziemniaczki

Inne przepisy kulinarne:

Pieczone Ziemniaki

Pieczone Ziemniaki

zdrowy sos czosnkowy

Sos Czosnkowy

sos pesto domowej roboty

Sos Pesto

sałatka cezar

Sałatka Cezar

salatka grecka

Salatka Grecka

risotto z grzybami

Risotto z grzybami