Chleb bananowy

Kategoria: Deser

Jeśli chciałbyś spróbować domowych wypieków, postaw na chleb bananowy. Nie zajmuje zbyt dużo czasu ani nie wymaga skomplikowanych składników. Charakteryzuje się delikatnym, lekko słodkim wnętrzem oraz chrupiącą skórką. Nasz chleb bananowy doskonale smakuje z masłem, miodem oraz dodatkiem bakalii. Szybki, prosty i tani przepis na chleb bananowy .

Chleb bananowy
Czas gotowania: 50 min Czas przygotowania: 10 min
300 kalorii
10 porcje
Podziel się przepisem na chleb ze znajomymi

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • Jajko
  • Pół szklanki cukru brązowego
  • Ćwierć szklanki mleka
  • 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
  • Łyżeczka sody
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Ćwierć łyżeczki cynamonu
  • Pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

  • Banany rozgnieć do miękkości np. widelcem. Zmieszaj je z olejem roślinnym, jajkiem, cukrem, solą i mlekiem. Po dodaniu każdego składnika mieszaj.
  • Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon. Dokładnie zmieszaj.
  • Formę wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj masłem. Wlej masę i piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Twój chleb bananowy jest gotowy.
Autor:

Polecane przepisy przez serwis:

udka po indyjsku

Udka po indyjsku

wloska salatka z parmezanem i serem kozim

Włoska sałatka

panierowane krażki cebulowe

Panierowane krażki cebulowe

gołabki wegetariańskie

Gołabki wegetariańskie

placek drożdżowy

Placek drożdżowy

łatwe ciasto ucierane

Łatwe ciasto ucierane

Inne przepisy kulinarne:

aromatyczna pieczen z wieprzowiny

Pieczeń z wieprzowiny

szynka gotowana

Szynka gotowana

tacos z kurczakiem

Tacos z kurczakiem

aromatyczny kurczak z rożna

Kurczak z rożna

panierowane skrzydelka z kurczaka

Panierowane skrzydełka z kurczaka

kurczak w migdałach

Kurczak w migdałach