Beza Pavlova to deser pochodzący z Australii oraz Nowej Zelandii. Jest to jeden z deserów, który nie może się równać z innymi, gdyż jest słodki i zachwyca dodatkiem owoców. Atutem tego ciasta jest chrupiąca beza z rozpływającym się w ustach, delikatnym kremem. Razem z naszym przepisem przygotujesz go w prosty sposób w zaciszu swojego własnego domu. Szybki, prosty i tani przepis na bezy Pavlova.
Owoce do dekoracji (truskawki, porzeczki, borówki amerykańskie, liście mięty)
Beza:
4 duże białka jaj kurzych
Szklanka cukru
Łyżeczka maki ziemniaczanej
Łyżeczka soku z cytryny
Sól
Krem śmietankowy:
300 ml śmietany kremówki 30%
Ok 250 g serka typu mascarpone
3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Białka zmiksować mikserem dodając szczyptę soli. Miksujemy do czasu uzyskania sztywnej piany, pod koniec dodając cukier łyżka po łyżce do czasu uzyskania gęstej masy.
Kolejno dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną oraz sok wyciśnięty z cytryny.
Na papierze rysujemy okrąg o średnicy około 20 cm i wypełniamy go powstałą masą. Na brzegach wylewamy więcej masy, a na środku zostawiamy małe wgłębienie.
Rozgrzewamy piekarnik do 140 stopni i po chwili pieczenia zmniejszamy temperaturę piekąc jeszcze około 80 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
Mieszamy śmietankę z serkiem typu mascarpone do czasu gdy masa będzie kremowa, dodając cukier puder. Wypełniamy nim bezę a jej wierzch dekorujemy świeżymi owocami. Nasza beza jest już gotowa.