Warzywa i owoce z grilla

grillowane szparagi

Nadeszły w końcu długo oczekiwane ciepłe dni i rozpoczął się sezon na grillowanie. W tym tekście pokażemy Wam, że w diecie keto nie należy się ograniczać :) Podczas długich, letnich wieczorów bez oporów sięgajcie po zdrowe, owocowo – warzywne przekąski.

Warzywa z grilla

Klasyczne warzywa grillowane to:

Te warzywa najbardziej kojarzą nam się z grillem, a to dlatego, że są łatwo dostępne i można je przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z pomysłów jest grillowe ratatouille. Jak grillować warzywa tym sposobem? Wystarczy pokroić warzywa w kawałki, wymieszać wszystkie razem, przyprawić oliwa, solą, pieprzem i ulubionymi ziołami, a potem grillować w woku, koszu na grilla lub na płycie żeliwnej. Można je również grillować osobno, krojąc w plastry, a później doprawić oliwą i octem balsamicznym, a także dodać do sałaty.

Grillowane cukinie

Cukinię umyć, osuszyć i w skórce pokroić w 1 cm plasterki, a czosnek zmiażdżyć. Do oliwy z oliwek dodać suszoną bazylię, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Marynatę wymieszać i posmarować plasterki cukinii. Włożyć do lodówki na około 6 godzin. Następnie cukinię w marynacie ułożyć na tacce aluminiowej i położyć na rozgrzanym grillu. Grillować około 25 minut, od czasu do czasu odwracając, żeby się nie przypaliła. Taką cukinię można podawać jako dodatek do dań z grilla.

Grillowane bakłażany

Bakłażany umyć, przekroić na pół i lekko ponacinać nożem. Następnie wymieszać w misce przyprawy z olejem i lekko natrzeć warzywa. Zostawić na 30 minut. Grillować na dobrze rozgrzanym grillu przekrojoną połową do dołu przez pierwsze 5 minut, następnie odwrócić i grillować około 10 minut. Podawać, bakłażan z grilla najlepiej smakuje na ciepło!

Grillowane ziemniaki

Ziemniaki pokrój w łódeczki. Wymieszaj przyprawy, czosnek, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Zalej nimi ziemniaki i zapakuj je w folię aluminiowa. Po 25 minutach sprawdź, czy są upieczone. Na półmisku oprósz je solą morską. Możesz też zrobić inaczej: młode ziemniaki dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, przygotuj papiloty z folii aluminiowej i zapakuj do nich po 3-4 ziemniaki, ząbek czosnku, łyżeczkę masła, pół garści szczypiorku. Całość posyp solą i pieprzem. Zawiń papiloty i opiekaj na grillu przez 30 minut.

Grillowane papryki

Papryki zawijać w folię aluminiową (matową częścią na wierzch - dzięki temu ciepło łatwiej przeniknie do środka i będzie się tam utrzymywać). Po ok. 40 minutach papryki będą gotowe. Ostrożnie odwijać je z folii, kiedy lekko przestygną, uważając na wypływające ze środka, gorące soki i od razu serwować. Można też całkowicie ostudzić i wykorzystać jako składnik pesto, past, sałatek, zup, gulaszu lub dodatek do kanapek. Możesz też zaserwować gościom papryki faszerowane. Papryki należy ściąć od góry, usunąć gniazda nasienne i białe części. Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę. Potem dodać mięso i przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i przecier. Smażyć, mieszając co jakiś czas. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Połączyć mięso z ryżem. Ser feta pokroić na kostkę. Papryki nadziewać farszem i fetą, grillować do czasu aż papryki będą na wpół miękkie.

Grillowane pieczarki

Pieczarki oczyścić,a w małej misce wymieszać obrane ząbki czosnku z olejem i solą. Dodać rozdrobnione zioła i przyprawy. Wlać do pieczarek i od razu dokładnie wymieszać. Ułożyć pieczarki na grillu i opiekać z jednej lub dwóch stron zależnie od fantazji. Można też zrobić pieczarki faszerowane np. serem, pomidorami czy mięsem mielonym.

Nietypowe warzywa na grilla

Grillowane szparagi

Szparagi na grillu można przyrządzić w dowolny sposób. Można je ugrillować na płycie żeliwnej, na ruszcie w pozycji rynienkowej lub w foli aluminiowej z masłem. Następnie dodać do sałaty lub posypać świeżo starym parmezanem i polać oliwą. Jest jeszcze jeden sposób – należy obciąć końce warzyw i moczyć je w wodzie przez około godzinę. Po wyjęciu osuszyć i natłuść w oliwie z oliwek. Suche szparagi położyć na grillu i co minutę obracać. Z rusztu trzeba je zdjąć, kiedy zaczną się rumienić. Jeśli klasyczne rozwiązanie Cię nie satysfakcjonuje – posyp je startym parmezanem lub zgrilluj zawinięte w boczek.

Grillowane bataty

Bataty na grillu najlepiej zawinąć w papier do pieczenia lub wrzucić na górną półkę w grillu gazowym, aby uzyskać efekt podobny do ziemniaków pieczonych w ognisku. Można je również pokroić w słupki razem z selerem, doprawić solą, pieprzem oraz ziołami i przyrządzić frytki z batatów w koszu lub woku do grillowania.

Grillowany kalafior

Pokroić kalafiora w grube plastry, ćwiartki lub ósemki. Odpadające różyczki możesz później wykorzystać do szaszłyków. Kalafior najlepiej smakuje, kiedy jest lekko przypalony z zewnątrz i twardy w środku. Gotowego kalafiora posypać curry.

Grillowana kapusta

To warzywo też można grillować. Przypomnij sobie smak miękkiej, duszonej kapusty z dzieciństwa. Podobną możesz wyczarować na grillu. Warzywo należy pokroić w grube plastry tak, aby każdy z nich miał kawałek głąba. Jeśli liście mocno opadają, trzeba przebić je wykałaczką. Posmarować kapustę oliwą, posolić i smażyć kilka minut z każdej strony. Liście powinny być lekko przypalone. Grillowana kapusta najlepiej smakuje z sosem sojowym lub sokiem z cytryny.

Grillowany por

Por to , wbrew pozorom, najlepszy przyjaciel grilla. Można go piec tak długo, aż zewnątrz będzie prawie całkowicie spalony, a potem zawinąć w folię i dokończyć grillowanie na mniejszym ogniu. Przed podaniem należy obrać por z wierzchniej warstwy. Środek jest słodki i miękki. Można podawać go z kwaśnym jogurtem i cytryną.

Grillowana cebula

Białą cebulę zawinąć w folię i piec aż będzie miękka. Zajmie to około godzinę, ale w przypadku tego warzywa im dłużej, tym lepiej. Wydłubać miękki środek – dodać oliwy, soli i soku z cytryny. Zblendować całość na gładką masę. Właśnie stworzyłeś świetny dodatek do zup, bagietek czy innych potraw z grilla.

Grillowana marchewka

Przed położeniem na ruszt obgotować marchewki w mikrofalówce. Pokroić je na plastry, włożyć do miski, przykryć folią i podgrzewać kilka minut. Po wyjęciu z mikrofali polać warzywa olejem i wrzuć na ruszt. Grillowaną marchewkę możesz polać sokiem z cytryny, oliwą i posypać chili.

Grillowana kukurydza

Kolbę warzywa polać oliwą i posypać koperkiem. Zawinąć w folię aluminiową i położyć na ruszt. Warzywa na grillu ułożyć tak, aby powierzchnia styku z ciepłem ognia była jak największa. Kukurydzę grillować około 40 minut, a przed podaniem polać sosem sojowym.

Ciekawymi pomysłami na grilla mogą być sałatki lub szaszłyki.

Sałatkę przygotujesz bardzo prosto – warzywa (np.tj. papryka, bakłażan i cebula) należy umyć, wysuszyć, pokroić na całkiem spore kawałki i wrzucić do miski. Następnie połączyć z przyprawami, solą, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i olejem – wszystko wymieszać. Potem trzeba ułożyć warzywa na specjalnej patelni do grillowania na otwartym ogniu lub żarze z dużymi oczkami, blaszce aluminiowej lub kratce grillowej. Opiekać ze wszystkich stron, często przewracając.

A, jeśli podczas grillowania z rodziną czy przyjaciółmi zależy ci na stworzeniu wielu dań bez wysiłku, przygotuj szaszłyki na grilla. Wystarczą różnorodne warzywa – papryka, cukinia, bakłażan, pomidorki czy cebula– których latem pod dostatkiem oraz pokrojone na kawałki mięso czy ryba i z tej bazy możemy wyczarować różnorodne kompozycje smakowe. Pokrojone warzywa, mięso, rybę umieść na zamoczonym patyczku do grilla – to naprawdę wspaniały sposób na pyszne danie.

Musisz pamiętać, żeby, przed wrzuceniem warzyw na ruszt , umyć je dokładnie i, jeśli to konieczne, obrać ze skóry. Możesz je również marynować ulubionymi przyprawami czy ziołami. Tak przygotowane warzywa odstaw na czas 20-60 minut.

Kiedy warzywa na ruszcie zaczynają czernieć, należy je jak najszybciej obrócić na drugą stronę i ,co jakiś czas sprawdzać, czy się nie przypalają.

Warzywa na grillu sprawdzają się świetnie. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a w dodatku smaczne. Jedz na zdrowie!

Owoce na grilla

grillowane ananasy, jabłka, gruszki

Owoce grillujemy rzadko, jeśli już to jabłko lub banana, który naprawdę wspaniale smakuje polany czekoladą. A może warto sięgnąć po mniej typowe owoce i podać je zaskoczonym biesiadnikom- co powiecie na brzoskwinię, ananasa czy arbuza z grilla? Są tacy, którzy grillują wszystkie owoce, nawet truskawki czy śliwki. Należy jednak pamiętać, że wystarczą im dosłownie 2 minuty na grillu, by były gotowe i smaczne.

Grillowane banany

Banan grillowany to najpopularniejszy owoc wrzucany na ruszt. Nie należy obierać go ze skórki. Banany na grilla powinniśmy przekroić wzdłuż lub na pół, aby równomiernie się upiekły. Owoc pieczemy na średnio rozgrzanym grillu, nie bezpośrednio nas ogniem. Trzymamy go na ruszcie do momentu, kiedy sczernieje, wtedy odwracamy na drugą stronę. Pieczenie obu stron banana trwa ok. 15 minut. Owoc zyskuje słodszy smak. Świetnie smakuje polany czekoladą mleczną i posypany wiórkami kokosowymi.

Równie smaczny sposób - każdy banan przekrój najpierw w poprzek, a potem wzdłuż. Skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj cukier z cynamonem, w mieszaninie obtocz banany, umieść je na grillowych tackach posmarowanych olejem i ułóż na rozgrzanym grillu. Grilluj po 3 minuty z każdej strony, podawaj z lodami. Możesz posypać resztą cynamonowego cukru.

Grillowane jabłka

Wymieszać muesli z mąką, brązowym cukrem i cynamonem. Dodać masło, rozetrzyj palcami tak, aby powstała kruszonka. Dodać orzechy i odłożyć. Posmarować jabłka (po stronie przecięcia) stopionym masłem. Grillować 20 minut. W połowie czasu pieczenia odwróć owoce. Gotowe zdjąć z grilla i posypać cynamonowo-orzechową kruszonką. Grillować jeszcze 6 minut, udekorować śmietaną.

Grillowane brzoskwinie

Brzoskwinie posmarować olejem, ułożyć na grillu stroną przecięcia do dołu. Grillować 5 minut, a potem odwróć i skropić 2 łyżkami miodu. Twarożek wymieszać z ostatnią łyżką miodu oraz posiekanymi orzechami, napełnij miejsca po pestkach. Grilluj 2-3 minuty, aż nadzienie będzie ciepłe. Podawać od razu.

Grillowane ananasy

Obrać ananasa i wyciąć twardy środek. Owoc pokroić w krążki. Gorący ruszt grilla posmarować olejem. Plastry ananasa zanurzać najpierw w mleku, a następnie w cukrze. Układać na grillu i piec 6 minut z każdej strony. Podawać po zdjęciu z grilla.

Grillowane gruszki

Gruszkę należy odkładnie umyć i przekroić na pół. Nie obierać owocu. Każdą połówkę posmarować delikatnie masłem, skropić sokiem z cytryny i posypać cynamonem. Następnie piec na grillu przez 5 minut z każdej strony. Owoc stanie się miękki, ale nie powinien się rozpadać. Gruszki świetnie smakują podane z lodami waniliowymi lub miodem.

Grillowane arbuzy

Arbuz na grilla to świetny pomysł na smaczną i zdrową przekąskę. Owoc porcjować za pomocą i piec dosłownie 2 minuty na rozżarzonym grillu. Szczypcami należy przełożyć kawałki arbuza na drugą stronę, pilnując czasu, ponieważ bardzo łatwo spalić owoc. Grillowany arbuz świetnie komponuje się w sałatkach z roszponką, botwinką czy serem mozzarella.

Grillowane jagody i inne owoce

Wymieszać w misce wszystkie owoce oraz 1/3 szklanki cukru. Wsypać na dno okrągłych aluminiowych naczynek grillowych. Wymieszać mąkę z resztą cukru, cynamonem i solą. Dodać pokrojone na kawałeczki masło i wyrobić palcami kruszonkę. Dodać do niej migdały i okruchy ciastek, wymieszać i posypać owoce. Ustawić miseczki na rozgrzanym grillu, piec 20-25 minut aż kruszonka się przyrumieni, a owoce zaczną bulgotać.

Owoce drobne, takie jak: truskawki, jagody, maliny, borówki, jeżyny, wiśnie, najlepiej jest piec na aluminiowych tackach. Na ciepło taka mieszanka smakuje wybornie – zwłaszcza w towarzystwie zimnych lodów czy kawałka czekoladowego ciasta. Aby złagodzić kwaśny smak owoców, możesz dodać odrobinę miodu lub cukru trzcinowego.

Owoce wspaniale sprawdzają się jako dodatki do mięs. Pokrojoną w cząstki pierś kurczaka poprzetykaj na patyczku cząstkami limonki, cytryny lub pomarańczy.

Tak przygotowane szaszłyki z pewnością zachwycą Twoich gości.

Na grillu można przygotować nieomal wszystko. Są to łatwe i smaczne dania. Ale można też spróbować wykonać potrawy na miarę szefa kuchni np. grillowane gruszki nadziewane wątróbką, jabłka faszerowane kaszanką czy choćby śliwki zawinięte w plastry boczku.

Życzymy Wam smacznego grillowania – w następnym artykule zaprezentujemy potrawy z mięsa, sera i owoców morza, które możecie zaserwować sobie i gościom podczas letnich biesiad przy grillu.

Podziel się artykułem ze znajomymi
Tweetnij

Polecane artykuły:

czekoladowe keto przepisy

Keto Przepisy

kuchnia tajska

Kuchnia Tajska

kuchnia włoska

Kuchnia Włoska

keto dieta i przepisy

Dieta Keto

przepisy na keto Wielkanoc

Keto Wielkanoc

kuchnia rosyjska

Kuchnia Rosyjska

Podobne artykuły:

kuchnia polska

Kuchnia Polska

kuchnia gruzinska

Kuchnia Gruzińska

kuchnia japonska

Kuchnia Japońska

kuchnia chińska

Kuchnia Chińska

gotowanie z dziećmi

Gotowanie z Dziećmi