Kuchnia tajska – różnorodność i harmonia smaków

kuchnia tajska

Historia i kultura kuchni tajlandii

Kuchnia tajska powstała w dużej mierze pod wpływem dwóch czynników - klimatu i kultury, choć ważną rolę w tym zakresie odegrała historia kraju i emigracja. Znaczący wpływ wywarły także Birma, Chiny i Kambodża. Co roku zbiera się dwa lub trzy zbiory w tym obszarze, a wiele różnych warzyw rośnie tutaj przez cały rok. Najprawdopodobniej to właśnie obfitość tłumaczy istniejące tu zjawisko - brak słowa „głód” w języku Thais. Religią praktykowaną przez większość miejscowej ludności jest buddyzm, która zakłada brak ograniczeń dietetycznych. Tajowie w swojej kuchni używają dużej ilości ryb, wszelkiego rodzaju mięsa, a także dużej ilości owoców i warzyw.

Tajowie są wrażliwi na swoją kulturę i doceniają tradycję. Narodowe potrawy są ich dumą i uwielbiają delektować się nimi z gośćmi. Kanały i ulice tajskich miast są wyposażone w łodzie i rowery, wózki sprzedające różne przekąski. Święta i wszelkiego rodzaju przyjęcia są bardzo cenione w Tajlandii. Podczas tętniących życiem i hałaśliwych festiwali, jako znak szacunku dla tradycji i zwyczajów, z pewnością służą narodowe, starannie przygotowane dania. Przekąski, whisky lub tajskie piwo, a także egzotyczne owoce są stale oferowane gościom odwiedzającym turystom.

Zwykłe, czyli codzienne posiłki są bezpośrednio zależne od pogody, zbiorów, pory roku i kaprysów pogody deszczowej. Tajowie traktują jedzenie poważnie, preferując tylko świeże składniki o najbardziej delikatnej strukturze i smaku. Jednym z głównych produktów jest tu ryż. Jest to zarówno danie główne, jak i przystawka, serwowany jest jako deser.

W różnych regionach kuchnia tajska różni się w zależności od dostępności niektórych produktów. W kuchni tajskiej liście bananów są używane jako opakowanie do pieczenia. Nadają potrawie delikatny, specyficzny smak. Czarne chińskie grzyby to jeden z produktów tejże właśnie kuchni, który ma również szczególny i oryginalny smak. Tajska bazylia, w przeciwieństwie do europejskiej, jest ciemniejsza i ma bogatszy smak. Brązowy ryż w lokalnej kuchni jest dodawany do potraw, co do zasady, dla zachowania konsystencji.

Kuchnia tajska, podobnie jak architektura tajska, jest głęboko eklektyczna. Łączy w sobie ostry ogień indyjskich przypraw, wyrafinowanie potraw francuskiego dworu królewskiego, niezmienną jakość chińskiej kuchni oraz tradycje przywiezione przez osadników i plemiona z Malezji, Birmy i Laosu. Ale jeśli architektura jest nazywana mrożoną muzyką, to tajskie potrawy to muzyka, która przybiera formę jedzenia.

Kuchnia tajska jest zdrowa, smaczna i jednocześnie oryginalna. Jej historia zaczyna się na długo przed istnieniem Tajlandii jako odrębnego państwa. Kuchnia tajska wywodzi się z górskich osad w południowo-zachodnich Chinach, uważanych za miejsce narodzin plemion tajskich. W VI-XII wieku plemiona te przeniosły się na południowe ziemie, na których obecnie znajdują się takie państwa jak Tajlandia, Laos i Birma.

Początkowo ludy Azji Południowo-Wschodniej jadły warzywa, mięso, ryby, owoce morza i ryż. Następnie kraje tajskie były pod silnym wpływem innych krajów świata. Na przykład w XVII wieku przywieziono słodycze i chili z Portugalii, a w XVIII wieku ludzie z Azji Południowo-Wschodniej zapoznali się z indyjskim curry i różnymi pikantnymi przyprawami z Chin. Dlatego, aby uzyskać bardziej pikantny smak, do potraw tajskich dodano pachnące przyprawy. Na rozwój kuchni tajskiej największy wpływ miały Chiny i Indie. I są na to dowody. Niektóre potrawy (np. curry z ryżem) pochodzą z kuchni indyjskiej z niewielką lub żadną zmianą. A ostre sosy Sichuan z Chin, które słyną z ogromnej ilości przypraw, mają swoje odpowiedniki w kuchni tajskiej.

Ponadto mieszanka różnych przypraw z curry w połączeniu z pieprzem, cynamonem i kolendrą, są aktywnie stosowane w kuchni tajskiej do dnia dzisiejszego. Tajowie zapożyczyli także od Indian wiele dań przygotowanych z gulaszu. Kierunki kuchni tajskiej Cechy kuchni tajskiej zależą, w głównej mierze, od regionalnej lokalizacji danego obszaru Tajlandii.

Tworzenie podstaw sztuki tajskiego gotowania odbywało się przez kilka wieków trwania państwa syjamskiego. Ze względu na znaczący wpływ Indii w regionie Indochin, większość kuchni tajskiej została zapożyczona z Indii. Jedyną różnicą było to, że podczas gotowania potraw indyjskich zwyczajowo używano masła klarowanego (ghee), mleka i przypraw, a w kuchni tajskiej składniki te zastąpiono olejem kokosowym, mlekiem kokosowym i świeżymi ziołami, do których należą m. in. trawa cytrynowa, kalgan czy bazylia.

Kierunki kuchni tajskiej

Tradycyjnie niuanse kuchni tajskiej różnią się w zależności od pochodzenia regionalnego. W Tajlandii są zazwyczaj cztery kierunki kulinarne: północny, centralny, wschodni i południowy. Styl północny charakteryzuje się daniami ze świeżych ryb rzecznych, mięsa wieprzowego lub drobiowego. Szczególnie popularne wśród mieszkańców północy są tajskie kiełbaski wieprzowe i makaron sojowy w zupie z mleka kokosowego. Bliskość Laosu miała znaczący wpływ na kuchnię wschodniej Tajlandii: uważa się na przykład, że tajska wizytówka kuchni orientalnej - pikantna sałatka z zielonej papai zwana som tum - jest narodowym laotańskim daniem. Bardzo podobna sałatka jest produkowana w Kambodży, ale tam jest inaczej. Tradycje kulinarne środkowej Tajlandii jako całości są dość zróżnicowane, a kuchnia południowych ziem wyróżnia się mieszanką tajskiego, chińskiego i malajskiego dziedzictwa kulinarnego.

Niezaprzeczalną zaletą kuchni tajskiej jest obfitość dań przygotowywanych z owoców morza: mięczaków, ryb, krewetek i krabów. Nie zapominajmy, że Tajlandia znajduje się w strefie klimatycznej, gdzie najświeższe owoce są dostępne przez cały rok. Dlatego wszelkiego rodzaju desery, sałatki owocowe, banany w cieście i żółte lody z mango zawsze będą królować na stołach tejże właśnie kuchni.

kurkuma, chilli, przyprawy kuchni tajskiej

Różnorodność świeżych ziół, stosowanych jako składniki przy przygotowywaniu potraw, sprawia, że kuchnia tajska jest nie tylko smaczna, ale także przydatna. W niesamowitym świecie tajskiej kuchni każde danie jest najważniejsze. Wszystko dlatego, że tajskie jedzenie, oprócz tego, że jest smaczne i zdrowe, jest również niezwykle piękne.

Tajska kuchnia – gastronomiczna alchemia

Tajska formuła kulinarna może być warunkowo zredukowana do dwóch słów - płomień i lód. Tajowie odnajdują specjalną przyjemność kulinarną w pikantnym jedzeniu. Dla Tajlandii „nie ostro” automatycznie oznacza bez smaku. Paleta przypraw kuchni tajskiej jest zróżnicowana i ma wiele odcieni, ale główny trend to właśnie fakt, iż dania są ostre. Płonący smak tajskich potraw przynosi obfita porcja gorących przypraw. Tajski posiłek jest zwykle uzupełniany lodowatymi napojami lub deserem z lodowego miękiszu z syropem owocowym.

W filozofii wschodniej równowaga w świecie i w ludzkim ciele opiera się na harmonijnym połączeniu przeciwieństw, które na pierwszy rzut oka są niezgodne. W takim kontekście kulturowym jest całkiem logiczne takowe połączenie smaków w kuchni tajskiej. Wielu widzi również związek między liczbą przypraw a szczupłą sylwetką. Rzeczywiście, ostra papryka, imbir i inne przyprawy aktywują procesy metaboliczne w organizmie. Jednak lepiej podchodzić do tej teorii z lekkim sceptycyzmem, w duchu umiarkowanej mentalności orientalnej.

Tajowie z pokolenia na pokolenie jedzą pikantne jedzenie. Ich układ trawienny jest genetycznie dostosowany do takiego rodzaju pożywienia. Problemy z żołądkiem to jeden z wielu objawów spożywania nadmiernych ilości pikantnych dań tajskich. Dlatego też większość tajskich restauracji za granicą uwzględnia tę funkcję i automatycznie zmniejsza zawartość przypraw w potrawach.

Tajskie zasady w kuchni

Aby zakochać się w kuchni tajskiej, nie trzeba przebywać w Tajlandii przez bardzo długi czas. Wystarczy spróbować kilku potraw, a od razu stanie się jasne, że smak i zapach trawy cytrynowej, kardamonu, mleka kokosowego i papryki chili zostaną zapamiętane przez długi czas, a kubki smakowe od czasu do czasu uporczywie będą domagać się ich uspokojenia przynajmniej jeszcze jeden raz w życiu.

Podziel się artykułem ze znajomymi
Tweetnij

Polecane artykuły:

czekoladowe keto przepisy

Keto Przepisy

kuchnia włoska

Kuchnia Włoska

keto dieta i przepisy

Dieta Keto

przepisy na keto Wielkanoc

Keto Wielkanoc

kuchnia rosyjska

Kuchnia Rosyjska