Kuchnia tajska – różnorodność i harmonia smaków

-
Spis treści:
- Historia i kultura kuchni Tajlandii
- Kierunki kuchni tajskiej
- Tajska kuchnia - gastronomiczna alchemia
- Tajskie zasady w kuchni
Historia i kultura kuchni tajlandii
Kuchnia tajska powstała w dużej mierze pod wpływem dwóch czynników - klimatu i kultury, choć ważną rolę w tym zakresie odegrała historia kraju i emigracja. Znaczący wpływ wywarły także Birma, Chiny i Kambodża. Co roku zbiera się dwa lub trzy zbiory w tym obszarze, a wiele różnych warzyw rośnie tutaj przez cały rok. Najprawdopodobniej to właśnie obfitość tłumaczy istniejące tu zjawisko - brak słowa „głód” w języku Thais. Religią praktykowaną przez większość miejscowej ludności jest buddyzm, która zakłada brak ograniczeń dietetycznych. Tajowie w swojej kuchni używają dużej ilości ryb, wszelkiego rodzaju mięsa, a także dużej ilości owoców i warzyw.
Tajowie są wrażliwi na swoją kulturę i doceniają tradycję. Narodowe potrawy są ich dumą i uwielbiają delektować się nimi z gośćmi. Kanały i ulice tajskich miast są wyposażone w łodzie i rowery, wózki sprzedające różne przekąski. Święta i wszelkiego rodzaju przyjęcia są bardzo cenione w Tajlandii. Podczas tętniących życiem i hałaśliwych festiwali, jako znak szacunku dla tradycji i zwyczajów, z pewnością służą narodowe, starannie przygotowane dania. Przekąski, whisky lub tajskie piwo, a także egzotyczne owoce są stale oferowane gościom odwiedzającym turystom.
Zwykłe, czyli codzienne posiłki są bezpośrednio zależne od pogody, zbiorów, pory roku i kaprysów pogody deszczowej. Tajowie traktują jedzenie poważnie, preferując tylko świeże składniki o najbardziej delikatnej strukturze i smaku. Jednym z głównych produktów jest tu ryż. Jest to zarówno danie główne, jak i przystawka, serwowany jest jako deser.
W różnych regionach kuchnia tajska różni się w zależności od dostępności niektórych produktów. W kuchni tajskiej liście bananów są używane jako opakowanie do pieczenia. Nadają potrawie delikatny, specyficzny smak. Czarne chińskie grzyby to jeden z produktów tejże właśnie kuchni, który ma również szczególny i oryginalny smak. Tajska bazylia, w przeciwieństwie do europejskiej, jest ciemniejsza i ma bogatszy smak. Brązowy ryż w lokalnej kuchni jest dodawany do potraw, co do zasady, dla zachowania konsystencji.
Kuchnia tajska, podobnie jak architektura tajska, jest głęboko eklektyczna. Łączy w sobie ostry ogień indyjskich przypraw, wyrafinowanie potraw francuskiego dworu królewskiego, niezmienną jakość chińskiej kuchni oraz tradycje przywiezione przez osadników i plemiona z Malezji, Birmy i Laosu. Ale jeśli architektura jest nazywana mrożoną muzyką, to tajskie potrawy to muzyka, która przybiera formę jedzenia.
Kuchnia tajska jest zdrowa, smaczna i jednocześnie oryginalna. Jej historia zaczyna się na długo przed istnieniem Tajlandii jako odrębnego państwa. Kuchnia tajska wywodzi się z górskich osad w południowo-zachodnich Chinach, uważanych za miejsce narodzin plemion tajskich. W VI-XII wieku plemiona te przeniosły się na południowe ziemie, na których obecnie znajdują się takie państwa jak Tajlandia, Laos i Birma.
Początkowo ludy Azji Południowo-Wschodniej jadły warzywa, mięso, ryby, owoce morza i ryż. Następnie kraje tajskie były pod silnym wpływem innych krajów świata. Na przykład w XVII wieku przywieziono słodycze i chili z Portugalii, a w XVIII wieku ludzie z Azji Południowo-Wschodniej zapoznali się z indyjskim curry i różnymi pikantnymi przyprawami z Chin. Dlatego, aby uzyskać bardziej pikantny smak, do potraw tajskich dodano pachnące przyprawy. Na rozwój kuchni tajskiej największy wpływ miały Chiny i Indie. I są na to dowody. Niektóre potrawy (np. curry z ryżem) pochodzą z kuchni indyjskiej z niewielką lub żadną zmianą. A ostre sosy Sichuan z Chin, które słyną z ogromnej ilości przypraw, mają swoje odpowiedniki w kuchni tajskiej.
Ponadto mieszanka różnych przypraw z curry w połączeniu z pieprzem, cynamonem i kolendrą, są aktywnie stosowane w kuchni tajskiej do dnia dzisiejszego. Tajowie zapożyczyli także od Indian wiele dań przygotowanych z gulaszu. Kierunki kuchni tajskiej Cechy kuchni tajskiej zależą, w głównej mierze, od regionalnej lokalizacji danego obszaru Tajlandii.
Tworzenie podstaw sztuki tajskiego gotowania odbywało się przez kilka wieków trwania państwa syjamskiego. Ze względu na znaczący wpływ Indii w regionie Indochin, większość kuchni tajskiej została zapożyczona z Indii. Jedyną różnicą było to, że podczas gotowania potraw indyjskich zwyczajowo używano masła klarowanego (ghee), mleka i przypraw, a w kuchni tajskiej składniki te zastąpiono olejem kokosowym, mlekiem kokosowym i świeżymi ziołami, do których należą m. in. trawa cytrynowa, kalgan czy bazylia.
Kierunki kuchni tajskiej
Tradycyjnie niuanse kuchni tajskiej różnią się w zależności od pochodzenia regionalnego. W Tajlandii są zazwyczaj cztery kierunki kulinarne: północny, centralny, wschodni i południowy. Styl północny charakteryzuje się daniami ze świeżych ryb rzecznych, mięsa wieprzowego lub drobiowego. Szczególnie popularne wśród mieszkańców północy są tajskie kiełbaski wieprzowe i makaron sojowy w zupie z mleka kokosowego. Bliskość Laosu miała znaczący wpływ na kuchnię wschodniej Tajlandii: uważa się na przykład, że tajska wizytówka kuchni orientalnej - pikantna sałatka z zielonej papai zwana som tum - jest narodowym laotańskim daniem. Bardzo podobna sałatka jest produkowana w Kambodży, ale tam jest inaczej. Tradycje kulinarne środkowej Tajlandii jako całości są dość zróżnicowane, a kuchnia południowych ziem wyróżnia się mieszanką tajskiego, chińskiego i malajskiego dziedzictwa kulinarnego.
Niezaprzeczalną zaletą kuchni tajskiej jest obfitość dań przygotowywanych z owoców morza: mięczaków, ryb, krewetek i krabów. Nie zapominajmy, że Tajlandia znajduje się w strefie klimatycznej, gdzie najświeższe owoce są dostępne przez cały rok. Dlatego wszelkiego rodzaju desery, sałatki owocowe, banany w cieście i żółte lody z mango zawsze będą królować na stołach tejże właśnie kuchni.

Różnorodność świeżych ziół, stosowanych jako składniki przy przygotowywaniu potraw, sprawia, że kuchnia tajska jest nie tylko smaczna, ale także przydatna. W niesamowitym świecie tajskiej kuchni każde danie jest najważniejsze. Wszystko dlatego, że tajskie jedzenie, oprócz tego, że jest smaczne i zdrowe, jest również niezwykle piękne.
Tajska kuchnia – gastronomiczna alchemia
Tajska formuła kulinarna może być warunkowo zredukowana do dwóch słów - płomień i lód. Tajowie odnajdują specjalną przyjemność kulinarną w pikantnym jedzeniu. Dla Tajlandii „nie ostro” automatycznie oznacza bez smaku. Paleta przypraw kuchni tajskiej jest zróżnicowana i ma wiele odcieni, ale główny trend to właśnie fakt, iż dania są ostre. Płonący smak tajskich potraw przynosi obfita porcja gorących przypraw. Tajski posiłek jest zwykle uzupełniany lodowatymi napojami lub deserem z lodowego miękiszu z syropem owocowym.
W filozofii wschodniej równowaga w świecie i w ludzkim ciele opiera się na harmonijnym połączeniu przeciwieństw, które na pierwszy rzut oka są niezgodne. W takim kontekście kulturowym jest całkiem logiczne takowe połączenie smaków w kuchni tajskiej. Wielu widzi również związek między liczbą przypraw a szczupłą sylwetką. Rzeczywiście, ostra papryka, imbir i inne przyprawy aktywują procesy metaboliczne w organizmie. Jednak lepiej podchodzić do tej teorii z lekkim sceptycyzmem, w duchu umiarkowanej mentalności orientalnej.
Tajowie z pokolenia na pokolenie jedzą pikantne jedzenie. Ich układ trawienny jest genetycznie dostosowany do takiego rodzaju pożywienia. Problemy z żołądkiem to jeden z wielu objawów spożywania nadmiernych ilości pikantnych dań tajskich. Dlatego też większość tajskich restauracji za granicą uwzględnia tę funkcję i automatycznie zmniejsza zawartość przypraw w potrawach.
Tajskie zasady w kuchni
- Ciekawą cechą kuchni tajskiej jest fakt, że przepisy nie zawsze są jasne, konkretne i klarowne. Nawet profesjonalni kucharze często przygotowują potrawy „na oko”. Za główny sekret pysznego dania Thais uważają idealną równowagę między pięcioma smakami: kwaśnym, gorzkim, słonym, pikantnym i słodkim.
- Różne przyprawy i sosy są używane, aby nadać daniom kuchni tajskiej odpowiedni smak. Na przykład chili lub curry sprawią, że danie będzie niezwykle ostre, ogórek sprawi, że posiłek będzie gorzki, a trzcina cukrowa lub dojrzały ananas nadadzą potrawie słodyczy. W celu dodania kwaśnego smaku używa się cytryny i limonki.
- Tajowie wolą małe porcje, ale częste posiłki. Ponadto, używanie noży nie jest powszechne w Tajlandii. Tajowie preferują dania, w których całe jedzenie jest cięte na małe kawałki.
- Na końcu posiłku zjada się owoce. Ponadto w Tajlandii jest wiele rodzajów różnych napojów, ale najczęściej pije się zimną wodę bez żadnych aromatów.
- Podstawową zasadą gotowania jest zachowanie świeżości produktów. Tajowie wolą gotować na otwartym ogniu. Rzadko kiedy gotowanie trwa dłużej niż dwadzieścia minut. Ogromną sławą cieszy się Tajski wok – specjalne naczynie przypominające miskę służące do smażenia potraw na otwartym ogniu. Grube ściany i specjalna forma przyspieszają proces gotowania w porównaniu do patelni. Kucharz potrzebuje nie więcej niż 5 minut, aby usmażyć warzywa.
- Kuchnia tajska wyróżnia się wyśmienitym rodzajem serwowanych potraw. Nie jeden szanujący się kucharz przygotuje i zaserwuje danie, które będzie podane w sposób oryginalny i kunsztowny. Ciekawa prezentacja, rzeźby warzyw, dekoracja zieleni cieszą się nie tylko smakiem, ale także estetyką podania potrawy.
Aby zakochać się w kuchni tajskiej, nie trzeba przebywać w Tajlandii przez bardzo długi czas. Wystarczy spróbować kilku potraw, a od razu stanie się jasne, że smak i zapach trawy cytrynowej, kardamonu, mleka kokosowego i papryki chili zostaną zapamiętane przez długi czas, a kubki smakowe od czasu do czasu uporczywie będą domagać się ich uspokojenia przynajmniej jeszcze jeden raz w życiu.
Polecane artykuły:

Keto Przepisy

Kuchnia Włoska

Dieta Keto

Keto Wielkanoc

Kuchnia Rosyjska