Kuchnia rosyjska – prostota i oryginalność smaków

dania kuchni rosyjskiej

Transformacja kuchni rosyjskiej

Przez wieki rosyjska kuchnia nie było doceniana przez europejskich smakoszy. Jednak pomimo braku międzynarodowego uznania, kuchnia rosyjska rozwinęła się i została wzbogacona o nowe dania oraz przepisy. Zainteresowanie rosyjską tradycją kulinarną pojawiło się dopiero w XIX wieku. Przez dziesięciolecia kuchnia rosyjska zdobyła popularność w Europie, a następnie na świecie i od tego czasu słusznie cieszy się opinią jednej z najsmaczniejszych i najbardziej zróżnicowanych. Kuchnia rosyjska stała się odzwierciedleniem cech geograficznych Rosji, chrześcijańskich wierzeń i zwyczajów. Historyczne wstrząsy, globalizacja i odejście od tradycji doprowadziły do tego, że niektóre przepisy kuchni rosyjskiej zostały utracone.

Należy zauważyć i podkreślić, że starożytna, rodzima kuchnia rosyjska nie była zbytnio różnorodna. Przez wieki potrawy były proste i monotonne. Chociaż nazw potraw było bardzo wiele, różniły się one głównie jednym lub dwoma składnikami. Izolowanie niektórych produktów od innych doprowadziło do uproszczenia menu, ale z drugiej strony spowodowało powstanie wielu oryginalnych potraw, które dziś stały się znakiem rozpoznawczym kuchni rosyjskiej.

Kuchnia rosyjska należy do najbardziej autentycznych na świecie. Zarówno surowość klimatu, jak i bogactwo tradycji ludowych pozostawiły na niej swoje piętno. Ta kuchnia nie narodziła się pod łukami pałaców, ale w domach zwykłych, biednych ludzi, którzy potrzebowali nakarmić dużą rodzinę. Dlatego tradycyjne dania kuchni rosyjskiej z reguły są odżywcze i wykonane z najtańszych i najprostszych składników. Pomimo tego kuchnia tego kraju nie może być nazwana biedną i monotonną, bowiem jej kombinacje smakowe mogą zaskoczyć nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Oryginalność kuchni rosyjskiej

Rosja jest krajem wielonarodowym, można tu skosztować najróżniejszych, czasem bardzo egzotycznych dań wielu narodowości. Jednakże w całym kraju można spotkać tradycyjną kuchnię rosyjską. Kuchnia rosyjska jest bardzo różnorodna i oryginalna w smaku. Rozwijała się przez wiele stuleci, wzbogacona przez zapożyczanie z tradycji kulinarnych innych narodów. Co ciekawe, dania i przepisy różnią się znacznie w zależności od regionu: na przykład kuchnia północnej Rosji bardzo różni się od kuchni regionu Wołgi, a syberyjska - od potraw goszczących na stołach w Moskwie. Bogactwo narodowego rosyjskiego stołu jest niezaprzeczalne.

Kuchnia rosyjska jest niezwykle smaczna i zarazem pełna zaskakującej różnorodności potraw i wyjątkowych połączeń gastronomicznych. Nie bez powodu Jean Anthelm Brillat-Savarin, słynny francuski smakosz i autor książki „Fizjologia smaku”, uważał, że kuchnia rosyjska jest jedną z trzech najlepszych kuchni świata. Przez wieki była integralną częścią kultury i wyznacznikiem historycznej autentyczności narodu rosyjskiego. Pamiętajmy o tradycyjnych rosyjskich potrawach oraz niezwykłej tradycji gotowania, która zachowała się do dnia dzisiejszego.

Rosyjskie potrawy nigdy nie były szczególnie skomplikowane, wszystkie są łatwe do przygotowania, ale jednocześnie smaczne i sycące. Tradycyjne dania kuchni rosyjskiej odznaczają się wysoką wartością energetyczną i zawierają dużo tłuszczu. Jest to spowodowane surowym klimatem, który warunkuje zapotrzebowanie na wysokoenergetyczne składniki odżywcze. Pierwotnie w Rosji jedzenie gotowano w piecu, w którym utrzymywano specjalną temperaturę, tak aby potrawy były smaczne i odpowiednio przygotowane.

Zobacz również: Przepis na krążki cebulowe

Od czasów starożytnych aż do dziś kuchnia rosyjska przeszła długą drogę: po raz pierwszy pojawił się chleb żytni, bez którego nie można sobie wyobrazić ani jednego rosyjskiego posiłku, potem na stołach zagościły produkty chlebowe i mączne - naleśniki, placuszki, ciasta, pączki - które są nadal obecne w kuchni rosyjskiej. Jednakże nie tylko to sprawia, że kuchnia rosyjska jest smaczna i wyjątkowa.

Charakterystyka smaków kuchni rosyjskiej

barszcz czerwony kuchni rosyjskiej

Kuchnia rosyjska jest prawdopodobnie jedną z najbardziej „kolorowych” kuchni na świecie. Znajdziemy tutaj pyszny barszcz, naleśniki z kawiorem, rybami i grzybami oraz przepyszne ciasta z różnorodnymi słodkimi i słonymi nadzieniami. Tradycyjny rosyjski obiad składa się z trzech dań: gorącej zupy, zupy mięsnej lub rybnej z dodatkiem płatków zbożowych lub ziemniaków i słodkiego napoju - napoju owocowego, soku owocowego lub kompotu. Nie sposób wyobrazić sobie rosyjskiej kuchni bez pieczywa i produktów mącznych, zwłaszcza ciastek z mielonym mięsem, grzybami i gotowanymi jajkami. Rosyjscy kucharze doskonale gotują wieprzowinę, wołowinę, jagnięcinę i inny drób, a ryby są w stanie wędzić, suszyć i solić, tworząc naprawdę wyjątkowe dania.

Przekąski

Rosyjskie przekąski wyglądają i pachną bardzo smacznie i pobudzają apetyt. Niektóre są dość ostre. Podawane są z różnymi przyprawami i dekoracjami, takimi jak chrzan, majonez, kwas chlebowy, czosnek, pikantne sosy pomidorowe itp., których zastosowanie ma na celu nadanie potrawom szczególnego wyrazu oraz podkreślenia oryginalnego smaku. Niektóre krajowe przekąski: rosyjski winegret , galareta, solony śledź.

Zupy

Królem kuchni rosyjskiej jest zdecydowanie zupa. W języku rosyjskim słowo „zupa” zostało przyjęte dość późno. Do typowych rosyjskich zup należą: szczi (zupa z kiszonej kapusty), zupa ogórkowa (zupa z marynowanymi ogórkami), okroszka (podawana na zimno z dodatkiem śmietany), solanka (zupa z warzywami, ogórkami, oliwkami i kawałkami mięsa) i zupa rybna.

Wypieki

W rosyjskiej kuchni chleb i wypieki zawsze były szczególnie ważne. Gości witano chlebem i solą. Nie mniej ważne były ciasta - symbol bogactwa i dobrobytu. Zarówno w codziennym jak i świątecznym jedzeniu chleb odgrywa najważniejszą rolę. Rosjanie mówią: „chleb jest głową wszystkiego”. Rosyjski chleb był bardzo czczony: zgodnie ze starym zwyczajem upuszczony chleb należy podnosić, wycierać, całować i prosić o przebaczenie za zaniedbanie. Najpopularniejszy jest rosyjski chleb żytni, pieczony z różnymi dodatkami (przyprawy, rodzynki).

Kasze

Kasze, podobnie jak zupy, to coś, bez czego rosyjska kuchnia nie może się obejść. Rosjanie, zwłaszcza w dzieciństwie, zawsze jedzą owsiankę na śniadanie, ponieważ jest zdrowa i pożywna. Kasza manna, jęczmień perłowy, płatki owsiane, kasza gryczana i kilkadziesiąt innych odmian jest serwowanych w rosyjskich domach.

Dania mięsne

Z reguły dania mięsne podawane są z warzywami, makaronem i płatkami zbożowymi. Wśród popularnych dań mięsnych można wymienić gulasz z wołowiny, strogonow wołowy, kotlety wieprzowe, pieczeń rosyjska, gęś z jabłkami, pierogi.

Gorące dania rybne

W kuchni rosyjskiej dania rybne należą do najbardziej ulubionych i najchętniej spożywanych. Rzeki, jeziora i morza, w pobliżu których osiedlali się Rosjanie, zawsze dawały im smaczne i niedrogie jedzenie. Oprócz ryb słodkowodnych przodkowie jedli także ryby morskie, takie jak dorsz. Jednak jesiotr, łosoś i inne osobniki tego gatunku były szczególnie cenne. Najczęściej ryby podaje się z ziemniakami i gotowaną kaszą gryczaną.

Podsumowanie:

Każda kuchnia może być podzielona na dwie grupy potraw: dania oficjalne i potrawy codzienne. To samo dotyczy kuchni rosyjskiej. Przygotowanie formalnych potraw zajmuje dużo czasu, często zawierają wiele różnych produktów spożywczych. W końcu przepisy te są wyłącznie rosyjskie z nazwy, takie jak „wieprzowina w rosyjskim sosie”, „rosyjskie klopsiki” itp. Natomiast codzienne posiłki przygotowywane są ze zwykłych produktów w bardzo krótkim czasie. Odzwierciedlają prawdziwą rosyjską kuchnię i dają prawdziwe wrażenie smaku i aromatu rosyjskich dań.

Do przygotowywania wyśmienitych potraw z samych warzyw konieczne jest stosowanie różnych przypraw. Rosjanie używają kopru, pietruszki, selera, a później zaczęli używać przypraw z innych krajów, takich jak pieprz, cynamon, kardamon, goździki. Prawie wszystkie potrawy zawierają cebulę. Rosjanie jedzą także dużo ryb, jagód i grzybów.

Kuchnia rosyjska to pyszne zupy, rozmaite płatki, dżemy, ogórki, pachnące ciasta. Zajmując pierwsze miejsce na świecie pod względem terytorium, Rosja wchłonęła elementy kultury wielu narodów, w tym tradycje kulinarne. Obszar o różnych cechach geograficznych i klimatycznych przyczynił się do różnorodności menu. Zarówno jedzący mięso, jak i wegetarianie znajdą dla siebie danie w kuchni rosyjskiej.

Rosyjska kuchnia narodowa jest niezwykle oryginalna i ciekawa. W ciągu swojej wielowiekowej egzystencji wchłonęła i twórczo przerobiła tradycje kulinarne wielu pokoleń i ludów: od Tatarów po Francuzów. Na kształt kuchni narodowej miało wpływ wszystko: klimat, sposób życia ludności, polityka i religia. Może to zabrzmieć dziwnie, ale nawet wojny prowadzone przez Rosję zmieniły jej tradycje kulinarne, Po przejściu tysiącletniej ścieżki rozwoju kuchnia rosyjska doświadczyła kilku ważnych okresów historycznych, z których każdy wzbogacił ją na swój sposób. Wszystko to sprawia, że popularność kuchni rosyjskiej na całym świecie jest niezwykle szeroka, ciesząc kubki smakowe turystów z całego świata.

Podziel się artykułem ze znajomymi
Tweetnij

Polecane artykuły:

czekoladowe keto przepisy

Keto Przepisy

kuchnia tajska

Kuchnia Tajska

kuchnia włoska

Kuchnia Włoska

keto dieta i przepisy

Dieta Keto

przepisy na keto Wielkanoc

Keto Wielkanoc