Kuchnia polska – doskonała symbioza smaku i historii

kuchnia polska

Szczypta historii

Przez wieki Polskę zamieszkiwały bardzo zróżnicowane grupy etniczne i językowe, z których wszystkie pozostawiły po sobie znaczący i trwały ślad. Położenie kraju i jego relacje z innymi państwami miały wpływ na ostateczny kształt kuchni polskiej. Polska kuchnia w średniowieczu opierała się na potrawach z produktów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięsach dzikich i hodowlanych oraz owocach, ziołach i lokalnych przyprawach. Kraj znany był przede wszystkim z obfitości soli i trwałej obecności kasz. Wysoka wartość kaloryczna potraw i picie piwa jako podstawowego napoju (w przeciwieństwie do wina w południowej i zachodniej Europie) było typowe dla średniowiecznej kuchni polskiej. Piwo i miód pitny były najpopularniejszym napojem przez długi czas, ale z czasem pojawiło się drogie wino, importowane głównie ze Śląska i Węgier. Średniowieczne kroniki opisują kuchnię polską jako bardzo ostrą, wykorzystującą duże ilości mięsa i kaszy. Rzeczywiście, średniowieczna kuchnia polska stosowała ogromne ilości przypraw (w porównaniu z innymi krajami Europy), głównie pieprz, gałka muszkatołowa i jałowiec. Dzięki bliskim relacjom handlowym między Polską a krajami Orientu ceny przypraw były niższe w Polsce niż w wielu innych krajach.

Charakterystyczną cechą staropolskiej kuchni był surowy post, w trakcie którego ludzie jedli głównie ryby, warzywa i potrawy na bazie mąki. Polacy oddają hołd tej tradycji w Wigilię Bożego Narodzenia, kiedy to na stołach podaje się słodko-pikantnego karpia lub szczupaka, barszcz czerwony, kapustę z grzybami czy kutię. Do końca XVIII wieku Polacy uwielbiali pikantne potrawy przyprawione czarnym pieprzem, szafranem, imbirem i goździkami. Egzotyczna natura i wariacje smaku składników zachwycały miłośników jedzenia. Pod koniec XVIII wieku ludzie zaczęli coraz bardziej doceniać lokalne produkty i zdecydowali, że smak powinien być prosty i jednolity. Szefowie kuchni coraz bardziej inspirowali się nie modnymi nowościami z dziedzińca Wersalu (który w tym czasie całkowicie zniknął), ale kuchnią ludową, opartą na romantycznym kulcie natury. Przykładem takiej zmiany jest słynny polski bigos.

Polska żywność jest efektem najlepszych tradycji kulinarnych sąsiednich narodów (takich jak czeski, niemiecki czy austro-węgierski). Kolejne rozbiory i asymilacja Polski z imperiami rosyjskimi, pruskimi i austriackimi pozostawiły po sobie wystarczająco dużo śladów w kuchni polskiej. Nic dziwnego, że dwie wojny światowe utrzymywały chwałę polskiej kuchni w stanie uśpienia przez większość XX wieku, chociaż opinie są podzielone co do wad i zalet żywności pod rządami komunistów. Chociaż trudno jest opisać niedawną przeszłość jako dobrą lub złą, niewiele osób kwestionowałoby fakt, że polska kuchnia doświadczyła ogromnego wzrostu energii i wyrafinowania w ciągu ostatniej dekady.

Na polską kuchnię miały silny wpływ czynniki geograficzne i polityczne. Kraj położony jest w strefie klimatycznej z chłodnymi zimami. Z tego powodu w tradycyjnych polskich posiłkach wielką rolę odgrywały warzywa, owoce i ryby, które można łatwo przechowywać przez 3-4 miesiące. Żywność była konserwowana przede wszystkim dzięki łatwo dostępnej soli kopalnej i poddawaniu procesowi suszenia, marynowania lub lekkiej fermentacji.

Dziś polska kuchnia jest owocem różnych wpływów i inspiracji. Od dawien dawna można zauważyć tę kulinarną wymianę od czasów początków państwa polskiego. Kiedy Mieszko I, książę Polan, uważany za założyciela państwa polskiego, został ochrzczony w 966 r., pierwsi misjonarze zaczęli importować wino i oliwę z oliwek do Polski. W XVI w. nowe zwyczaje i produkty (kalafior, brokuły, szparagi i karczochy) zostały sprowadzone na Wawel, zamek królewski w Krakowie. Do dziś nazywamy niektóre warzywa włoszczyzną.

Zobacz również: Przepis na sos czosnkowy

W czym tkwi wyjątkowość kuchni polskiej?

Polska kuchnia jest na ogół wymagająca w przygotowaniu. Istnieją jednak specjalne okazje, kiedy Polacy poświęcają dużo czasu na przygotowanie tradycyjnej żywności, a następnie cieszą się świątecznymi posiłkami. Podczas wielu uroczystości wprowadzane jest specjalne menu. Tradycyjne polskie potrawy są bardzo kaloryczne, ale jednocześnie bardzo smaczne. Ziarna zbóż, wyhodowane na bogatej ziemi rolnej w Polsce, należą do najważniejszych artykułów spożywczych w kraju. Należą do nich pszenica, żyto, gryka i jęczmień. Inne ważne produkty rolne to ziemniaki, buraki, kapusta, marchew, grzyby i ogórki. Gotowane ziemniaki są najczęściej spożywanym dodatkiem do mięsa, drobiu lub ryb. W kuchni polskiej dominują potrawy mięsne, które są przygotowywane na wiele sposobów. Polacy cenią sobie wieprzowinę, kurczaka i wołowinę, lubią też jeść wędzone i marynowane ryby, zwłaszcza śledzie. Polska kuchnia słynie także z doskonałego chleba i kiełbasy. Potrawy nabierają niezwykłego i charakterystycznego smaku dzięki takim przyprawom jak: majeranek, koperek, kminek, pietruszka, pieprz. Polskie menu jest stale wzbogacane o nowy smak, czasem nawet egzotyczny. Oprócz restauracji z typową polską kuchnią w Polsce, coraz więcej miejsc oferuje dania kuchni azjatyckiej, włoskiej, francuskiej czy też wegetariańskiej.

Oto rzeczy, które sprawiają, że nie sposób oprzeć się kuchni polskiej:

Specjały kuchni polskiej

Polska kuchnia reprezentuje typowe słowiańskie smaki i jest bardzo bogata w unikalne połączenia. Sprawdź, co warto spróbować, aby uzyskać szeroki przegląd najważniejszych polskich potraw narodowych!

rosol z makaronem kuchni polskiej

Tradycyjny polski obiad składa się z trzech dań, począwszy od zupy, takiej jak popularny rosół i zupa pomidorowa. W restauracjach po zupach następuje przystawka, taka jak śledź (przygotowany w śmietanie, oleju lub w galarecie); lub inne wędliny i sałatki warzywne. Danie główne zwykle obejmuje porcję mięsa, np. pieczonego, panierowanego kotleta wieprzowego lub kurczaka, z surówką, rozdrobnionymi warzywami korzeniowymi z cytryną i cukrem (marchew, seler, pieczony burak) lub kapustą. Dodatki to zazwyczaj gotowane ziemniaki, ryż lub rzadziej kasza. Posiłki często kończą się deserem, w tym makowcem, ciastem makowym, napoleonką lub sernikiem.

Pierogi

Pierogi uważane są za danie narodowe w Polsce. Można je podawać z dodatkami, takimi jak stopione masło, śmietana lub smażona cebula. Tradycyjnym sposobem na słone nadzienie jest cebula a słodka metoda – podanie ich ze śmietaną i cukrem. Pierogi mogą być nadziewane puree ziemniaczanym, białym serem, kapustą kiszoną, mięsem, grzybami, szpinakiem, serem, kaczką, soczewicą lub innymi składnikami, które można gotować. Wersje deserowe mogą być nadziewane słodzonym serem lub nadzieniem ze świeżych owoców, takich jak wiśnia, truskawka, malina, jagoda, brzoskwinia, śliwka lub jabłko.

Bigos

Główne składniki bigosu to kilka rodzajów mięsa pokrojonego w drobną kostkę i mieszanka marynowanej kapusty i świeżej białej kapusty. Część mięsna może obejmować wieprzowinę (szynka, łopatka, boczek, żeberka, schab itp.), wołowinę, cielęcinę, drób (kurczak, kaczka, gęś, indyk) oraz różne rodzaje polskiej wędzonej kiełbasy. Różnorodność mięs uważana jest za niezbędną dla dobrego bigosu. Mieszanina jest wstępnie gotowana w małej ilości wody i pozostawiona do duszenia przez kilka godzin. Bigos przyprawia się solą, ziarnami czarnego pieprzu, jagodami jałowca i liśćmi laurowymi. Bigos jest silnie związany w Polsce z obchodami dwóch głównych świąt katolickich - świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy.

Gołąbki

Gołąbki powstają przez wypełnienie liści białej kapusty farszem z ryżu i mielonego mięsa, podawane z sosem pomidorowym lub grzybowym. Gołąbki są duszone lub pieczone w różnych smakach bulionowych. Zawsze smakują najlepiej drugiego lub nawet trzeciego dnia. Gołąbki są często podawane w okresie świąt Bożego Narodzenia i na uroczyste okazje, takie jak wesela.

Żurek

W wielu polskich domach żurek jest tradycyjną potrawą spożywaną podczas świąt wielkanocnych. Uważany jest za silną część polskiej kultury i jest spożywany w Polsce co najmniej od średniowiecza. Żurek to kwaśna zupa z fermentowanej mąki żytniej z kiełbasą, ziemniakami, jajkiem i innymi przyprawami. Ma specyficzny kwaśny smak. W Polsce żurek jest tradycyjnie spożywany na Wielkanoc.

Barszcz czerwony z uszkami

Barszcz czerwony to zupa, jedna z krajowych polskich potraw. Obejmuje buraki jako jeden z głównych składników, co nadaje potrawie silny, czerwony kolor. W zależności od odmiany barszcz może zawierać mięso lub być wegetariański. Może być podawany zarówno na ciepło, jak i na zimno. Często podawany jest z jajkami na twardo i / lub ziemniakami, fasolą i dodatkami, takimi jak małe pierogi z nadzieniem mięsnym. Barszcz wigilijny, to odmiana czystego barszczu, tradycyjnie podawanego w czasie polskiej wieczerzy wigilijnej. W barszczu dominują smaki słodko-kwaśne.

Podsumowanie:

Polskie regiony charakteryzują się wyjątkowym menu, ale tylko w pewnym stopniu. Lista regionalnych potraw nie jest tak długa, a większość tradycyjnych potraw uważana jest za krajową. Na przykład rosół z kurczaka kojarzy się ze Śląskiem. Z drugiej strony, na Mazowszu podaje się flaki i schabowy z kapustą i ziemniakami. W Lublinie pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem są numerem jeden. Oprócz niektórych takich regionalnych potraw, główne dania nowoczesnej i staropolskiej kuchni są powszechnie znane i spożywane w całym kraju.

Podziel się artykułem ze znajomymi
Tweetnij

Polecane artykuły:

czekoladowe keto przepisy

Keto Przepisy

kuchnia tajska

Kuchnia Tajska

kuchnia włoska

Kuchnia Włoska

keto dieta i przepisy

Dieta Keto

przepisy na keto Wielkanoc

Keto Wielkanoc

kuchnia rosyjska

Kuchnia Rosyjska