Kuchnia japońska - prostota, łatwość przygotowania i świeżość produktów

-
Spis treści:
- Zarys historii kuchni japońskiej
- Struktura kuchni japońskiej
- Przysmaki kuchni japońskiej
- Alkohol - Sake
- Ciekawostka
- Podsumowanie
Zarys historii kuchni japońskiej
Japonia jest krajem nasyconym zwyczajami, które pozostają niezmienione od wielu lat. Nie ma tak wielu kuchni świata, które byłyby związane ze światowym niematerialnym dziedzictwem kulturowym UNESCO. Perłą tej kolekcji jest kuchnia japońska. Małe talerze na stole, małe kawałki jedzenia, które są wygodne do chwytania pałeczkami, wyraźny wygląd składników, które składają się na posiłek - to japońskie pragnienie elegancji designu i estetyki.
Najwcześniejsze dowody funkcjonowania kuchni japońskiej sięgają czasów mezolitu i neolitu, kiedy głównym pożywieniem tamtych czasów były ryby, różne rodzaje pszenicy i małże. Japończycy używali wówczas garnków, w których gotowano różne gulasze. Słynne japońskie danie shabu-shabu, zwane również „daniem jednonaczyniowym”, pochodzi właśnie z tego okresu. Główny produkt kuchni - ryż - w Japonii zaczął kultywować w III wieku p.n.e., będąc nie tylko produktem żywnościowym, ale także jednostką pieniężną, miarą nagrody dla samurajów aż do końca XIX wieku. Zapasy ryżu świadczyły o materialnym bogactwie rodziny.
Wraz z początkiem ery arystokratycznej kuchnia japońska zyskała swoje nowe nieodłączne cechy. Jedzenie na dworze cesarskim było eleganckie i niewypowiedziane, doceniano wyrafinowanie i estetykę potraw, a nie ich obfitość. Wszystko, co było na talerzach, nabrało pewnej symboliki, kolor potraw zależał od pory roku i odbywających się w danym okresie wydarzeń.
Jedzenie poza domem w Japonii zyskało popularność na początku XVIII wieku. We współczesnej Japonii główną cechą gastronomii, która odróżnia ją od reszty świata, stała się tradycja wyświetlania gablot z modelami dań głównych i cenami za nie przy wejściu. Całe aktywne życie w dużych miastach odbywa się wokół stacji metra i stacji kolejowych, w związku z czym skupia się tam większość kawiarni i restauracji. Ceny żywności mogą być zarówno całkiem rozsądne, jak i nieprzyzwoicie wysokie. Wszystko zależy od poziomu restauracji, zakresu serwowanych potraw i jakości oferowanych usług.
Kuchnia japońska - kuchnia długowieczna. Na całym świecie kuchnia japońska jest uznawana za standard zdrowego odżywiania. Geografia - jedna z przyczyn wielowiekowej bliskości Japonii ze światem - w dużej mierze zdeterminowała oryginalność japońskiego jedzenia. Oryginalność objawia się nie tyle w składnikach, ile w sprawdzonych metodach gotowania i serwowania. Ale główną charakterystyczną cechą kuchni japońskiej jest dbałość o szczegóły. To ważne niuanse i półtony, rytuały i zasady. Japońscy kucharze gotują tylko świeże składniki, więc każda potrawa staje się częścią naturalnego cyklu, kontynuacją idei wiecznej zmiany pór roku.
Struktura kuchni japońskiej
W tradycyjnej kuchni japońskiej ważna jest sezonowość: każda pora roku daje swoje produkty, aby zachować oryginalne właściwości. Ryba w formie świeżej i grillowanej, wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym, zupa miso i oczywiście ryż są tu szczególnie popularne. W Kraju Wschodzącego Słońca pije się herbatę, sake z wódką ryżową i napoje bezalkoholowe na bazie soków.
Kuchnia japońska różni się zasadniczo od kuchni innych narodów, w tym azjatyckich, z pełnym szacunku podejściem do zachowania naturalności produktów w potrawach, specjalnej prezentacji i etykiety spożywania. Wiele japońskich potraw przygotowywanych jest z surowych ryb, dlatego też świeżość składników jest ściśle przestrzegana. Świeżo złowione owoce morza są sprzedawane codziennie na specjalnych rynkach.
Japończycy używają dużo makaronu - pszenicy, ryżu, gryki. Zupa, oparta na rosole z mięsem i makaronem, ramen jest tradycyjnym codziennym posiłkiem Japończyków zarówno w domu i w restauracjach. Produkty sojowe są bardzo popularne, na przykład ser tofu jest dodawany do zup i sałatek.
Przysmaki kuchni japońskiej
Dania japońskie można podzielić na trzy grupy: dania z ryżem, dania z makaronem i dania z rybami i mięsem. Stopień obróbki cieplnej waha się od bardzo surowego mięsa i ryb po potrawy smażone w cieście w wysokiej temperaturze.
Tempura - krewetki, ryby i warzywa sezonowe smażone w cieście. To chrupiące danie zostało przywiezione do Japonii przez chrześcijańskich misjonarzy.
Sukiyaki, „danie z garnka”, a także shabu shabu, gotuje się w rondlu na stole, dodaje się cienkie plastry wołowiny, makaron, tofu i warzywa. Nic skomplikowanego, ale smak jest bardzo wyrafinowany.
Szabu-shabu - zasada gotowania jest bliska sukiyaki, chociaż tutaj cienki kawałek mięsa zanurza się w garnku z wrzącą wodą, dzięki czemu z mięsa usuwa się nadmiar tłuszczu i zmniejsza się zawartość kalorii w potrawie. Rosół z mięsem tradycyjnie przyprawia się cebulą, kapustą i warzywami.
Sushi, znane i kochane przez wszystkich, początkowo wyglądało zupełnie inaczej. Wcześniej ryż i ryby były dokładnie marynowane i pozostawione na co najmniej rok, a najczęściej na trzy - przed jedzeniem. Nowoczesne sushi dawano samurajom, którzy docenili smak surowych świeżych ryb. To dzięki ich preferencjom smakowym sushi stało się tak bardzo popularne. Z reguły sushi zanurza się w sosie sojowym i przyprawia wasabi, czyli „japońskim chrzanem”.
Sashimi to filet z surowych ryb różnego rodzaju, z dodatkiem sosu sojowego.
Yakitori to ulubiona przekąska do napojów alkoholowych w Japonii. Mięso z kurczaka, warzywa i grzyby na bambusowych szaszłykach.
Tonkatsu to bardzo popularne danie japońskich kawiarni. Podobnie jak tempura, jest smażona w głębokim tłuszczu, ale jest to schab serwowany nie z soją, ale z innym, lekko słodkawym sosem.
Obowiązkową częścią kuchni japońskiej są warzywa: marchew, kilka rodzajów kapusty, zielona sałata i cebula, słodkie ziemniaki, pędy bambusa, korzeń lotosu, chrzan wasabi. Sole i marynowane warzywa - marynowana rzodkiewka, marynowany czosnek, ogórki kiszone są powszechnie stosowane jako przyprawy i służą do gotowania zup i sałatek.
Grzyby są również szeroko stosowane w kuchni japońskiej. Nadają wielu daniom wyjątkowy egzotyczny smak. Grzyby nie rosną dziko, ale są specjalnie uprawiane, na przykład, shiitake, są uprawiane w kraju od ponad wieku, a obecnie rozprzestrzeniają się w Europie i USA, ale tutaj są nadal dość drogie
Alkohol - Sake

Technologia produkcji najsłynniejszego napoju alkoholowego, sake, jest podobna do warzenia piwa, ale ilość alkoholu w japońskiej wódce jest trzykrotnie większa aniżeli ma to miejsce w przypadku piwa. Sake nazywa się również winem ryżowym ze względu na zawartość ryżu i wody w swojej kompozycji. Sake uważany jest za napój dla inteligentnych. Nie mniej popularnym alkoholem w Japonii jest piwo, którego reklamy zazwyczaj dekorowane są uśmiechniętymi japońskimi kobietami w krótkich spódniczkach. Z kolei napoje owocowe o niskiej zawartości alkoholu są popularne wśród młodych ludzi.
Ciekawostka
Japonia ma najwyższą średnią długość życia na świecie: średni wiek mężczyzn wynosi 79 lat, kobiety 84 lata. I to nie tylko ze względu na dobrą genetykę, wysoko rozwiniętą medycynę i skuteczne państwowe programy środowiskowe, ale głównie ze względu na stosunek do życia samych Japończyków, w tym kultura żywieniowa. Sekret kuchni japońskiej polega na starannym doborze produktów. Japończycy przywiązują wielką wagę nie tylko do ich wysokiej jakości, ale także do zachowania oryginalnego smaku i wyglądu. Codzienna dieta jest uważana za zdrową, jeśli zawiera co najmniej 30 różnych składników. Różnorodność jest jedną z głównych krajowych cech żywności wyspiarzy. W kuchni japońskiej jest mało tłuszczu i cukru, ale dużo ryżu, ryb i warzyw. Japońskie jedzenie może wydawać się monotonne tylko na pierwszy rzut oka. W rzeczywistości japońska dieta zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze, witaminy i pierwiastki śladowe, które warunkują wigor i werwę życiową.
Podsumowanie
Krajowa kuchnia japońska jest jedną z najbardziej oryginalnych i unikalnych na świecie. Dania kuchni japońskiej są szczególnie popularne wśród turystów. Jego główną cechą jest minimalne przetwarzanie żywności. Jedzenie tutaj jest bardzo proste, obróbka cieplna jest minimalna, a maksymalną uwagę przywiązuje się do zachowania naturalnego wyglądu i smaku produktu. Japończycy korzystają w kuchni również z owoców morza, produktów sezonowych, charakterystycznego ustawienia stołu i dekoracji potraw. Czasami produkty nie są w ogóle gotowane. Posiłek w tradycyjnej kuchni japońskiej to prawdziwy rytuał. Menu powinno się różnić w zależności od sezonu, a wszyscy uczestnicy posiłku przestrzegają surowych i złożonych zasad.