Kuchnia gruzińska – udane połączenie mięsa, warzyw i mieszanki przypraw

danie kuchni gruzinskiej

Słowo wstępu o kuchni gruzińskiej

Oprócz swoistych atrakcji każdy kraj słynie ze swojej wyjątkowej, w przeciwieństwie do innych, kuchni, która jest dumna, ceni, kocha i nie zmieni niczego za nic na świecie. Kuchnia gruzińska to symbioza przysmaków: udane połączenie mięsa i warzyw, przyprawionych ogromną różnorodnością przypraw.

Mówiąc o kuchni gruzińskiej, nie sposób nie wspomnieć o tym, że w różnych częściach Gruzji istnieją szczególne cechy kuchni narodowej Różnice w kuchni wynikają nie tylko z naturalnych warunków, ale także z faktu, że przez długi czas były pod wpływem dwóch różnych kultur: część zachodnia jest pod wpływem tureckim, natomiast część wschodnia - pod irańskim. W rezultacie tortille z mąki kukurydzianej i chleb kukurydziany są szeroko rozpowszechnione w Zachodniej Gruzji. We wschodniej Gruzji lubią chleb pszenny a także dania z wołowiny i jagnięciny. Dania rybne są powszechne tylko w tych obszarach, które znajdują się w pobliżu rzek. Jednak główne cechy gruzińskiej kuchni narodowej pozostają wspólne dla wszystkich regionów, ponieważ jej baza składa się z tych samych produktów, a technologie gotowania są takie same.

Podczas gotowania Gruzini lubią korzystać z otwartego ognia. W ten sposób przygotowywane są nie tylko dania mięsne i rybne, ale także ser. Wykorzystanie kwaśnego środowiska do stworzenia oryginalnego smaku i konsystencji zup, a także stosowanie różnych sosów w celu wzbogacenia asortymentu dań głównych, można przypisać prawdziwie narodowym cechom kuchni gruzińskiej.

Przekąski w gruzji

Krajowa kuchnia Gruzji obejmuje ogromną liczbę różnych przekąsek. Przedstawiciele zimnych przystawek to bez wątpienia lobio, zrobione albo ze strąków zielonej fasoli, albo z gotowanej czerwonej fasoli z zieleniną, do tego dania można dodać ziarna. Bardzo popularne są również potrawy z młodej pokrzywy, liści buraka, szpinaku i innych warzyw.

Ogólnie rzecz biorąc, warzywa zajmują specjalne miejsce na gruzińskim stole. Bez nich po prostu nie można wyobrazić sobie pełnoprawnej uczty w tym kraju. Mogą być podawane na surowo lub gotowane, smażone, pieczone, duszone, marynowane, solone ... na ogół istnieje wiele opcji.

Oprócz lobio popularne jest również pkhali. Pkhali to danie przygotowane z liści szpinaku, szparagów, buraków i kapusty przy z dodatkiem orzechów, ziół i cebuli.

Chogi jest również popularny wśród Gruzinów. Chogi to przystawka warzywna z suszonych dereni, pieczonych buraków i zielonej cebuli. Każdy składnik jest przygotowywany oddzielnie, a następnie wszystko jest mieszane.

Uczta gruzińska nie może obejść się bez sera. Ser stanowi niezbędny składnik kuchni narodowej Gruzji. Są one używane do przygotowywania wielu potraw, a także są podawane jako osobna przekąska. Ser Suluguni ma wyraźny kwaśno-mleczny smak. Ser Imereti produkowany jest z mleka różnych zwierząt domowych, dojrzewających w solance przez kilka miesięcy.

Gruzińskie sosy

Gruzińskiej kuchni nie można sobie wyobrazić bez sosów, które miejscowi lubią dodawać obficie do wszelkiego rodzaju potraw. Sosy w Gruzji mogą być zarówno gorące, jak i kwaśne. Satsebeli, tkemali, bazhi, adjika to najpopularniejsze rodzaje sosów.

Technologia tworzenia gruzińskich sosów jest dość prosta. Składa się z dwóch głównych czynności: gotowania tłuczonych ziemniaków lub soku owocowego i tłuczenia orzechów, przypraw i czosnku w celu uzyskania emulsji lub gładkiej pasty. Dzięki sokom z owoców i jagód sosy nabierają niezwykłego cierpko-kwaśnego smaku, który często mylony jest z „pikantnością”. Natomiast pikantne zioła, używane do produkcji sosów, są niezwykle pachnące i aromatyczne, co w efekcie wpływa na niezwykły zapach potraw gruzińskich.

Satsebeli jest przygotowywany na bazie owoców i orzechów. Jego główne składniki to: rosół z kurczaka, orzechy włoskie, sok z niedojrzałych winogron (granat, jeżyna lub mieszanka tych soków), czosnek, szafran, kolendra, czerwona papryka. Sos ten może być zarówno gorący, jak i zimny.

Adjika to jedna z najbardziej pikantnych sosów na Kaukazie. Jest zrobiony z czerwonej papryki z solą, ziołami i czosnkiem. Tradycyjny kolor tego sosu jest czerwony, ale można go również wytwarzać z niedojrzałych papryki, wówczas będzie charakteryzował się barwą zieloną.

Sos bazhi - orzechowy, doprawiony czosnkiem i przyprawami. Nadaje się do wszystkich rodzajów potraw.

Zupy gruzińskie

zupa Chikhirtma

Zupy są również bardzo popularne w Gruzji. Zupy są podzielone na mięsne, wegetariańskie i mleczne. Prawie wszystkie gruzińskie zupy gotowane są bez warzyw, ale przyprawiane są sosem mącznym lub surowymi jajkami. Niepowtarzalny smak zup daje przyjemny kwaskowaty smak jogurtu, octu winnego a także soków owocowych. Najpopularniejsze zupy w kuchni gruzińskiej to hashis, charczo i chikirtma.

Hashi - mocno aromatyzowana bulionem czosnkowym, ugotowana z wnętrzności wołowych, nóg i kości głowy. Zgodnie z tradycją hashi należy jeść rano. To bardzo wysokokaloryczne, pożywne i zdrowe danie.

Charczo - zupa wołowa z ryżem i orzechami włoskimi na specjalnej bazie kwasowej – tklapi. Połączenie delikatnego smaku rosołu wołowego i ryżu z naturalnym kwasem tklapi i pikantnym zielonym dressingiem oraz lekko ściągającym aromatem orzechów tworzy charakterystyczny smak i zapach tejże właśnie zupy.

Chikhirtma to gęsta zupa z baraniny lub najczęściej z mięsa drobiowego (kurczaka, indyka) z dodatkiem ubitych jaj i mąki. Dodatkowo dodaje się do niej miętę i szafran, także kolendrę, seler, pietruszkę i bazylię.

Bozortma - zupa z tłustej jagnięciny lub drobiu o lekko kwaśnym smaku. Mięso duszone jest z cebulą i pomidoramii przyprawami. Zupa przyprawiona jest czosnkiem, koperkiem, miętą, kolendrą.

Khashlama - delikatna zupa cielęca z korzeniami pietruszki i selera, przyprawiona czosnkiem i pietruszką.

Shechamandy - zupy wegetariańskie bez warzyw i płatków zbożowych z dressingiem mącznym na bazie matsoni, orzechów, kwaśnych owoców i zieleniny.

Dania główne kuchni gruzińskiej

Główną cechą gruzińskiej kuchni jest brak ograniczeń w wyborze mięsa (jak na przykład wśród muzułmanów), a do gotowania jest szeroko stosowana wołowina, jagnięcina wieprzowina oraz drób.

Chakhokhbili to kawałki kurczaka (lub innego drobiu) duszone w sosie pomidorowym. Osobliwością przygotowania chakhokhbili jest to, że najpierw smaży się w rondlu bez tłuszczu. Następnie dodaje się pomidory i gulasz w soku warzywnym.

Borani to danie główne, które jest połączeniem osobno ugotowanych kurczaków tapak z dużą ilością gotowanych na parze warzyw polanych matsoni. Warzywa wykorzystywane podczas gotowania to szpinak, fasolka szparagowa i bakłażany, a także wiele przypraw.

Guruli - danie z kurczaka, smażone na oleju i duszone z cebulą, sosem orzechowym i przyprawami - imbirem, czerwoną papryką, pietruszką, kolendrą, cynamonem, goździkami.

Mtsvadi to gruziński szaszłyk. Różni się specjalnym aromatem i soczystością. Wykonywany jest głównie z wołowiny.

Tapak Chicken – mięso z kurczaja smażone jest na szerokiej patelni „tapa”. Takie danie jest często półproduktem dla innych potraw kuchni gruzińskiej. Dlatego tapak jest zazwyczaj smażony bez przypraw, z wyjątkiem soli, a czasami dodawany jest czerwony pieprz.

Kebab - danie z mielonego mięsa. Pachnące mielone kulki są panierowane w bułce tartej i duszone z bulionem wraz z przyprawami.

Buglama - gulasz jagnięcy z przyprawami. Soczyste kawałki jagnięciny duszone są w tłuszczu, a następnie dodaje się pokrojone cebule, bulion wlewa się i przyprawia ekstraktem z imbiru lub szafranu, czosnkiem, estragonem, kolendrą, koperkiem, miętą, zielonymi tkemali, solą i pieprzem.

Chanahi - gulasz mięsny z warzywami. Do chanakhi używa się tylko tłustej baraniny, warzyw - bakłażanów, pomidorów, ziemniaków, cebuli. Dodawane są takie przyprawy jak pietruszka, kolendra, bazylia, czarna i czerwona papryka.

Desery gruzińskie

Generalnie gruzińscy mieszkańcy wolą jeść na deser różne owoce, jagody, naturalne soki, orzechy i miód. Podstawą słodyczy w Gruzji są orzechy.

Najsłynniejszym gruzińskim deserem, którego imię zapamiętali wszyscy, którzy odwiedzili brzegi Morza Czarnego, jest churchkhela. Są to orzechy nawleczone na sznurek i nasączone zagęszczonym sokiem winogronowym. Kozinaki (lub gozinaki) należą również do narodowych potraw Gruzji. Są mieszaniną orzechów i miodu. Pelamushi to kolejny narodowy deser. Wytwarzany jest z ekstraktu z soku winogronowego, mąki i cukru.

Podsumowanie

Kuchnia gruzińska jest główną atrakcją tego kraju. Ponieważ tradycyjna gruzińska uczta jest już integralnym elementem ogólnej kultury ludzi, powinna odpowiadać temu wysokiemu poziomowi. Od dawien dawna Gruzini starali się, aby ich kuchnia była nie tylko magicznie smaczna, ale także jasna, oryginalna, wykwintna i niezapomniana. Dlatego kuchnia gruzińska pochłonęła najlepsze tradycje kulinarne wielu ludów Zakaukazia, a także Azji i Morza Czarnego. Dla gościa honorowego istnieje tylko jedna koncepcja „kuchni gruzińskiej”, a do przygotowania jej najsmaczniejszych potraw potrzeba najświeższych składników, obowiązkowej obecności sosów, przypraw i świeżych warzyw.

Podziel się artykułem ze znajomymi
Tweetnij

Polecane artykuły:

czekoladowe keto przepisy

Keto Przepisy

kuchnia tajska

Kuchnia Tajska

kuchnia włoska

Kuchnia Włoska

keto dieta i przepisy

Dieta Keto

przepisy na keto Wielkanoc

Keto Wielkanoc

kuchnia rosyjska

Kuchnia Rosyjska

kuchnia polska

Kuchnia Polska