Wspólne gotowanie z dziećmi

wspolne gotowanie z dziecmi

Gotowanie razem z dziećmi.

Wiele możemy robić z naszymi dziećmi w wolnym czasie – uprawiać sport, pójść do kina i teatru, poczytać , wybrać się na spacer – możemy też pobawić się we wspólne gotowanie.

Jest wiele książek, po które warto sięgnąć, choćby „Przez dziurkę od klucza” Krystyny Siesickiej – utworu z bardzo prostymi, domowymi potrawami. Albo skorzystajcie z literackich przepisów „Caluski pani Darling” Małgorzaty Musierowicz… Wówczas, oprócz ugotowania np. czekoladowego kremu Pollyanny albo upieczenia złocistych biszkopcików Ani Shirley, poznacie wspólnie wielu książkowych bohaterów.

Wspólne gotowanie z dzieckiem to zajęcie, które z pewnością nie sprzyja oszczędności czasu ani utrzymaniu kuchni w czystości, ale przynosi mnóstwo pożytku, związanego z rozwojem malucha co najmniej na kilku płaszczyznach. Najmłodszych uczy rozpoznawania kolorów, kształtów i smaków. Ma więc niebagatelny wpływ na wzbogacanie doświadczeń sensorycznych i pomaga zwalczyć częsty u dzieci brak apetytu. Nieco starszym pozwala na nabranie pewności siebie i zbudowanie poczucia własnej wartości. W końcu nieczęsto ma się okazję, by wykonywać zadania przypisane dorosłym i zyskuje się uznanie za zrobienie czegoś, co służy całej rodzinie.

Wspólne gotowanie z dzieckiem jest również czynnością, która wymaga myślenia, zarówno twórczego, jak i matematycznego. Trzeba przecież zadbać o wizualne walory dania oraz odpowiednio wyważyć proporcje. Co więcej, taki sposób spędzania czasu z rodzicem wspaniale wpływa na zacieśnienie więzi oraz wzmocnienie wzajemnego zaufania.

My proponujemy dziś dla Was łatwe i proste przepisy np. na zielonego hamburgera, pizzę czy, rozpływający się w ustach, blok czekoladowy z bakaliami – smak dzieciństwa w czasach PRL.

1. Śniadania dla niejadków.

Wiemy, jak ciężko przekonać niektóre dzieci do zjedzenia śniadania, zresztą jakiegokolwiek posiłku… Ale mamy na to sposób – dania przyrządzone wspólnie, smakują z pewnością bardziej niż te, które przygotowują sami rodzice. Na śniadania proponujemy: jajka w chmurkach, muffinki warzywne i czekoladowe naleśniki.

Jajka w chmurkach

jajka w chmurkach

Składniki na 3 „chmurki”:

Przygotowanie jajek:

Mama może pokroić bekon na drobne kawałki i podsmażyć na patelni, a w tym czasie dzieci drobno pokroją szczypiorek. Rozgrzejcie piekarnik do 220*C.

Oddzielcie białka od żółtek, a następnie dodajcie odrobinę soli i ubijcie z nich sztywną pianę.

Żółtka należy umieścić każde w osobnym naczyniu. Można zostawić je w połówkach skorupek i wstawić do podstawek na jajka na miękko, żeby się nie rozpłynęły. Do piany dodajcie bekon, parmezan i szczypiorek, a następnie delikatnie wymieszajcie ( to ulubione zadanie dzieci).

Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Pianę wykładajcie łyżką, formując kopczyki. W środku kopczyka zróbcie łyżką lekkie wgłębienie na żółtko. Wstawcie do piekarnika i pieczcie przez 3 minuty. Wyjmijcie i umieśćcie, we wgłębieniu każdej chmurki, żółtko. Pieczcie przez kolejne 3 minuty. Gotowe jajka posypcie, posiekanym przez dzieci, szczypiorkiem, solą i pieprzem dla smaku.

Muffinki warzywne

warzywne muffinki

Składniki na muffinki

Cebulę pokrójcie w kostkę i usmażcie na maśle. Pieczarki umyjcie, pokrójcie na małe kawałki i dorzucicie do cebuli. Smażcie do momentu wyparowania wody. Paprykę pokrójcie w kostkę. Ser żółty zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek drobno posiekajcie.

Opcjonalnie można dodać ok. 100g pokrojonej w kostkę i podsmażonej dobrej jakości kiełbasy lub kabanosów.

Wymieszajcie jaja ze śmietaną i doprawcie przyprawami oraz ziołami, a całość połączcie. Na końcu dodajcie starty ser. Wszystko wymieszajcie i napełnijcie małe foremki do muffinek.

Można też połączyć same warzywa z serem i napełniać nimi do połowy foremki, a następnie zalewać masą jajeczną.

Zapiekajcie muffinki ok. 15 – 20 minut w temperaturze 190° C. To jest najtrudniejsze – trzeba poczekać aż się upieką :)

Czekoladowe naleśniki

czekoladowe nalesniki

Składniki na naleśniki czekoladowe (ok 6-8 szt.):

Składniki na farsz:

Jajka, mleko kokosowe oraz kakao zmiksujcie dokładnie do połączenia wszystkich składników na jednolitą, rzadką masę.

Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię wlejcie porcję ciasta naleśnikowego, rozprowadzając po całej powierzchni, tworząc cienki placek. Przewracajcie na drugą stronę za pomocą szpatułki, gdy widać, że ciasto jest już odpowiednio ścięte.

Przygotujcie farsz, mieszając dokładnie wszystkie składniki tzn. śmietankę, wiórki kokosowe, wanilię oraz opcjonalnie słodzik. Można dodać także owoce, dżem 100% albo powidła bez cukru. Naleśniki czekoladowe wypełnijcie gotowym farszem i zwińcie w rulon bądź kieszonkę.

Zobacz również: Przepis na makaron z serem

Gotowe naleśniki czekoladowe można podawać w towarzystwie owoców jagodowych albo z bitą śmietaną kokosową lub tradycyjną, owocami jagodowymi bądź oprószone cukrem pudrem.

2. Coś na słono, słodko i zielono.

Kto nie lubi pizzy? Nasze dzieciaki ją uwielbiają :) Z radością przyjmą propozycję wspólnego przygotowania pizzy...

Coś na słono…. - pizza.

Wegańska pizza

weganska pizza
na spód:
na ser:
dodatki:

Soję zmielcie w blenderze, a siemię lniane w młynku do kawy. Wymieszajcie wszystko z pozostałymi składnikami, dodajcie125 ml ciepłej wody uformujcie zbitą kulę ciasta.

Okrągłą formę na pizzę lub tartę wyłóżcie papierem do pieczenia i przenieście tam ciasto. Kulę ciasta rozpłaszczajcie, formując okrąg o jednolitej grubości. Pieczcie 20 minut w 200 stopniach na górnej półce piekarnika.

W międzyczasie przygotujcie wegański ser z marchewki – marchew obierzcie i pokrójcie w małą kostkę, zalejcie wrzątkiem i ugotujcie. Ugotowaną marchewkę połączcie z pozostałymi składnikami. Pokrójcie pomidora i pieczarki w plasterki. Gotowy spód odwróccie na drugą stronę (od strony blachy będzie mniej przypieczony, dlatego na tę właśnie stronę będziemy kłaść składniki), posmarujcie serem z marchewki, a na ser układajcie dodatki – pieczarki, pomidora i kukurydzę. Pieczcie 10 minut w 200 stopniach. Wierzch upieczonej pizzy posmarujcie pozostałym serem z marchewki i keczupem.

Coś na słodko…- placuszki z jabłkami.

A kto nie skusiłby się na babcine placuszki z jabłkami? Pycha….

Placuszki z jabłkami

racuchy z jablkami

Składniki – placki z jabłkami (ok 20 sztuk):

Żółtka oddzielcie od białek i wymieszajcie ze śmietanką lub śmietaną. Dodajcie mąkę kokosową i dokładnie wymieszajcie wszystko na gładką masę. Jabłka obrać wydrążcie i zetrzyjcie na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Starte jabłka delikatnie wymieszajcie z ciastem kokosowym. Dodajcie wanilię, cynamon i opcjonalnie słodzik. Całość wymieszajcie.

W drugim naczyniu ubijcie na sztywno pianę z białek z dodatkiem odrobiny soli, a następnie delikatnie połączcie obydwie masy. Smażcie na dobrze rozgrzanym tłuszczu (masło klarowane/olej kokosowy).

Gotowe placki można posypać zmielonym na puder słodzikiem z dodatkiem cynamonu albo wiórkami kokosowymi. Placki z jabłkami doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc świetnie sprawdzają się także na wynos do pudełka, gdybyście wybierali się później na spacer czy plac zabaw.

Coś na zielono…- hamburger.

Ten hamburger jest zadziwiający…:)

hamburger zielony

Zielony hamburger

Składniki na 4 hamburgery:

Wołowinę zmielcie drobno. Mięso doprawcie zmielonymi przyprawami i solą. Wymieszajcie z zimnym bulionem lub wodą i dobrze wyróbcie, jak mięso na pasztet. Uformujcie z mięsa 4 okrągłe kotlety.

Sałatę umyjcie i osuszcie, pokrójcie ogórka, pomidora i cebulę na plastry. Przygotujcie sos czosnkowy, ketchup lub inne sosy. Rozgrzejcie smalec na patelni. Spłaszczcie kotlety i smażcie z obu stron do zrumienienia. Pod koniec smażenia połóżcie na mięsie plasterek sera, aby się lekko stopił.

Na liściu sałaty układajcie mięso z serem, plasterki pomidora, ogórka i cebuli z dodatkiem sosu lub/i ketchupu. Wszystko przykryjcie drugim liściem sałaty. Hamburgery można podawać również w bułkach, najlepiej samemu wykonanych.

3. Desery dla każdego.

Zarówno mały, jak i duży łasuch skusi się na nasze desery : blok czekoladowy z bakaliami, czekoladowe gofry i deser kokosowy z masłem orzechowym.

Blok czekoladowy z bakaliami

blok czekoladowy z bakaliami

Składniki:

Sposób przygotowania:

Mleko, cukier, masło i kakao przełóżcie do garnka i podgrzewajcie na małej mocy palnika, aż składniki się połączą. Nie doprowadźcie do zagotowania. Ściągnijcie garnek z pieca i całość zmiksujcie, dodając stopniowo mleko w proszku. Mieszajcie wszystko do otrzymania jednolitej masy. Dodajcie ewentualnie wybrany aromat. Na końcu wmieszajcie dodane, połamane na małe kawałki, herbatniki lub wafle i bakalie. Masę wyłóżcie do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównajcie łyżką i wstawcie do lodówki do stężenia na parę godzin. Gotowy blok pokrójcie na nieduże kawałki.

Czekoladowe gofry

czekoladowe gofry

Składniki:

Czekolady posiekać na małe kawałki i razem ze śmietaną roztopić w kąpieli wodnej. Odmierzyć 125ml i trochę ostudzić. Resztę czekolady odłożyć na bok. Będzie to polewa. Masło (lub margarynę), cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać po jednym jajku. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać w miseczce. Dodawać na przemian z roztopioną czekoladą i mlekiem do masy jajecznej, miksując chwilę do połączenia się składników.Gofrownicę rozgrzać i przed smażeniem posmarować ją masłem, przy pomocy silikonowego pędzelka. Gofry smażyć po parę minut, aż ciasto się przyrumieni. Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę kuchenną, wtedy zrobią się bardziej chrupiące. Gotowe gofry polać odłożoną polewą czekoladową.

Deser kokosowy z masłem orzechowym

deser kokosowy z maslem orzechowym

Składniki:

Ubicie śmietanę i połączcie ze sobą jogurt, wiórki kokosowe, stewię lub inny słodzik, aromat/ ekstrakt waniliowy. Przygotowaną masę połączcie delikatnie z ubitą śmietaną. Do całości dodajcie roztopione masło orzechowe. W kąpieli wodnej rozpuśćcie łyżkę masła i pół tabliczki gorzkiej czekolady Do salaterek nałóżcie masę jogurtowo-kokosową. Oblejcie stopioną czekoladą i wstawcie do lodówki na ok. 30 minut.

Życzymy Wam w kuchni po prostu dobrej, wspólnej zabawy :) Smacznego!

Podziel się artykułem ze znajomymi
Tweetnij

Polecane artykuły:

czekoladowe keto przepisy

Keto Przepisy

kuchnia tajska

Kuchnia Tajska

kuchnia włoska

Kuchnia Włoska

keto dieta i przepisy

Dieta Keto

przepisy na keto Wielkanoc

Keto Wielkanoc

kuchnia rosyjska

Kuchnia Rosyjska

kuchnia polska

Kuchnia Polska